26 Απριλίου 2012

Απάντηση σε κείμενο υπογραφών




Τις τελευταίες ημέρες διακινείται σε μια σειρά ασφαλιστικές εταιρείες ένα κείμενο υπογραφών των εργαζομένων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ), το οποίο απευθύνεται στις διοικήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ) και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ). Οι εργαζόμενοι της ΕΑΕΕ καλούν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου να το υπογράψουν. Κρίνουμε απαραίτητο να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το κείμενο, ξεκαθαρίζοντας ορισμένα ζητήματα που θέτει.


1)                  Το κείμενο αυτών των συναδέλφων εγκαλεί ΣΥΑΕ και ΟΑΣΕ επειδή τελικά δεν υπέγραψαν την πρόταση κλαδικής ΣΣΕ που είχαν καταθέσει οι εργοδότες. Επίσης, όπως κατά λέξη αναφέρει, «ζητούμε να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια συζήτησης που υπάρχουν και στο τέλος να υπογράψετε τη σύμβαση».
Ως Π.Α.ΜΕ. έχουμε ασκήσει εντονότατη κριτική στις διοικήσεις των ΣΥΑΕ και ΟΑΣΕ. Είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε πως οι διοικήσεις αυτών των συνδικαλιστικών οργάνων και οι κινήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου. Αντικειμενικά, εσκεμμένα ή όχι λίγη σημασία έχει, παίζουν το παιχνίδι των εργοδοτών. Επομένως θεωρούμε πως οι εργαζόμενοι που κλάδου κάθε δικαίωμα έχουν να εγκαλούν αυτές τις διοικήσεις για τη στάση τους. Μακριά από εμάς απόψεις περί «ενότητας των εργαζομένων» χωρίς συγκεκριμμένο αγωνιστικό περιεχόμενο, περί «εμπιστοσύνης στις διοικήσεις των σωματείων που μας εκφράζουν όλους και προσπαθούν για το καλύτερο». Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς αν κάνεις κριτική, αλλά από ποιά σκοπιά την κάνεις! Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ενωμένες οι παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, μην το ξεχνάμε!) πράγματι είναι υπόλογες στους εργαζόμενους του κλάδου. Όχι όμως γιατί εν τέλει δεν υπέγραψαν, σε αυτή τη φάση, το σχέδιο νέας τσεκουρεμένης κλαδικής ΣΣΕ που πρότειναν οι εργοδότες, αλλά γιατί τόσους μήνες σέρνονται σε έναν διάλογο με μοναδικό περιεχόμενο το πόσα θα χάσουμε. Γιατί ένα εξάμηνο τώρα δεν έχουν κάνει ούτε μία προσπάθεια κινητοποίησης των εργαζομένων του κλάδου εν όψει της ανανέωσης της ΣΣΕ. Γιατί καλλιέργησαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν συστηματικά στους εργαζόμενους του κλάδου τον εφησυχασμό, την ανάθεση της πάλης για τα δικαιώματά τους σε μια «φιλότιμη ηγεσία» που αυτά θα τα εξασφαλίσει μέσω «ειλικρινούς διαλόγου», για εσάς ...χωρίς εσάς.

2)                  Στο κείμενο αυτό κατηγορούνται ο ΣΥΑΕ και η ΟΑΣΕ πως «μπροστά στην συμφωνία με τους εργοδότες υπαναχώρησαν και δεν την αποδέχθηκαν λόγω της μη συμφωνίας όσον αφορά τους τραπεζικούς ασφαλιστικούς υπαλλήλους» και ουσιαστικά καλούνται τα σωματεία αν χρειαστεί να υπογράψουν ακόμη και μια ΣΣΕ που αυτούς τους υπαλλήλους θα τους αφήνει ακάλυπτους από την κλαδική ΣΣΕ.
Οι κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφουν η ΟΑΣΕ και η ΕΑΕΕ αφορούν τους τραπεζικούς ασφαλιστικούς υπαλλήλους, τους «ιδιωτικούς» ασφαλιστικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους σε μεσιτικά ασφαλιστικά γραφεία. Είναι γεγονός πως ανάμεσα στις 3 αυτές κατηγορίες μέσα στις ΣΣΕ προβλέπονται μισθολογικές και άλλες αποκλίσεις. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως πρόκειται για κατάκτηση να ρυθμίζονται δικαιώματα και των τριών κατηγοριών μέσω της ίδιας σύμβασης. Και από τις κατακτήσεις μας δεν κάνουμε πίσω. Αντίθετα, αυτό το γεγονός θέτει ως καθήκον τον αγώνα για την σταδιακή προς τα πάνω εξίσωση των μισθολογικών κ.ά. δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην ασφαλιστική αγορά. Επιπλέον, για εμάς, μπαίνει άμεσα το καθήκον της κάλυψης από την ΣΣΕ και εργαζομένων στην ασφαλιστική αγορά που σήμερα δεν αμοίβονται σύμφωνα με αυτή, όπως π.χ. οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, κατηγορία που θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημερινός στόχος δηλαδή δεν μπορεί να είναι να αφήσουμε κάποιους που ήδη καλύπτει η ΣΣΕ έξω από αυτή, προκειμένου αυτή να συνεχίζει να υπάρχει για τους υπόλοιπους. Στόχος είναι η διεύρυνσή της σε ακόμη περισσότερους, ο κοινός αγώνας για να επιτευχθεί αυτό.

3)                  Στο κείμενο ζητείται από ΟΑΣΕ και ΣΥΑΕ «ενημέρωση για την υπαναχώρησή τους ως προς την υπογραφή της σύμβασης». Γίνεται εκτίμηση πως στην ενημέρωση που έκανε ο ΣΥΑΕ στις 2/4/2012 στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έγινε ουσιαστική ενημέρωση, πως στις ανακοινώσεις του τις τελευταίες εβδομάδες έλειπε η ακριβής περιγραφή των εργοδοτικών προτάσεων, όπως και των προτάσεων της ΟΑΣΕ.
Είναι γεγονός πως όλους αυτούς τους μήνες υπήρξε όχι απλά ελλειπής, αλλά ανύπαρκτη ενημέρωση από τη διοίκηση της ΟΑΣΕ γύρω από την πορεία των συζητήσεων της ΣΣΕ. Ως Π.Α.ΜΕ. το έχουμε αναδείξει και καταγγείλει πάρα πολλές φορές. Έχουμε επίσης τονίσει πού οφείλεται αυτό: Η διοίκηση της ΟΑΣΕ ποτέ δεν πίστεψε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν να παίξουν κάποιο ρόλο ως προς την διεκδίκηση υπογραφής νέας  ΣΣΕ. «Καθίστε στη γωνία και περιμένετε. Εμείς θα τα κανονίσουμε όλα», αυτή είναι η λογική τους.
Διαφωνούμε όμως στην εκτίμηση για την ενημέρωση στις 2/4/2012. Τα πράγματα εκείνη την ημέρα ήταν αποκαλυπτικά. Έγινε ξεκάθαρο πως η ΟΑΣΕ συζητούσε με την ΕΑΕΕ για μειωμένη ΣΣΕ, πως εκείνη τη στιγμή είχε συμφωνήσει σε μειώσεις -8% στη διετία. Όπως έγινε ξεκάθαρο και ότι το Π.Α.ΜΕ. που αντέδρασε σε αυτή την πορεία, που ζητούσε επίμονα τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και την οργάνωση αγώνων, δέχθηκε εκείνη την ημέρα πολλαπλές και χυδαίες επιθέσεις από τη διοίκηση της ΟΑΣΕ.
Όσο για τις ανακοινώσεις των τελευταίων εβδομάδων, θεωρούμε πως ήταν αναλυτικότατες γύρω από θέσεις/απόψεις των εργοδοτών. Αυτό που απέκρυπταν όμως επιμελώς ήταν η στάση της ΟΑΣΕ απέναντι σε αυτές. Στάση υποχωρητική, απαράδεκτη. Έφτασε να δεχθεί ακόμη και μειώσεις 12%, προκειμένου «να υπάρχει κάποια κλαδική ΣΣΕ»!

4)                  Το κείμενο καταλήγει δηλώνοντας κατά λέξη «Δεν θέλουμε για κανένα λόγο να εξαντληθεί το τρίμηνο που μας δίνει ο νόμος, να μην έχετε υπογράψει σύμβαση και να αναγκαστεί ο κάθε υπάλληλος ξεχωριστά να υπογράψει ατομική σύμβαση, γιατί τότε δε θα έχουμε και κανένα λόγο για να ανήκουμε σε κάποιο σύλλογο ή σωματείο».
Ας απαντήσουμε λοιπόν στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το παραπάνω:
Πώς εξασφαλίζεται σήμερα πως δε θα μείνει ο κάθε εργαζόμενος να διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη; Πως μπορούν να εξασφαλιστούν σήμερα δικαιώματα; Τί σημαίνει σήμερα «συμμετοχή σε ένα σωματείο» και γιατί είναι απαραίτητη;
Ως Π.Α.ΜΕ.  πιστεύουμε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η υποχώρηση, η υπογραφή μέσω «υπεύθυνων διαλόγων» μειωμένων ΣΣΕ προκειμένου αυτές να διασφαλιστούν έστω μερικά, δεν οδηγεί πουθενά, απλά στρώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα αύριο. Δείτε το και πρακτικά στην περίπτωσή μας: Ακόμη και αν είχε υπογραφεί προσωρινά η κλαδική ΣΣΕ που πρότεινε η ΕΑΕΕ, αυτή θα έληγε στις 31/12/2012 σύφωνα με την τελευταία της πρόταση. Σε 6 μήνες δηλαδή θα είμασταν στο ίδιο ακριβώς σημείο με σήμερα, έχοντας όμως ήδη κατά τουλάχιστον 12% μειωμένη κλαδική ΣΣΕ.
Η εργοδοσία σε συνθήκες κρίσης θα επιχειρεί να επιταχύνει συνεχώς την επίθεσή της, να συνθλίψει μισθούς και δικαιώματα. Μην έχετε αυταπάτες πως μαζί με την «ανάκαμψη της οικονομίας», όποτε αυτή έρθει και για όσο κρατήσει, θα επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα. Η ανάκαμψη των κερδών τους θα βασιστεί κυριολεκτικά πάνω σε εξαθλιωμένους εργάτες, εαν το επιτρέψετε!
Σήμερα ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε νίκες για τους εργαζόμενους, σε διατήρηση κεκτημένων, σε αυξήσεις, είναι αυτός της σύγκρουσης. Υπάρχουν παραδείγματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Προ 2 εβδομάδων η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα-Ποτά υπέγραψε νέα κλαδική ΣΣΕ χωρίς μειώσεις, ακόμα και για τους νεοεισερχόμενους και τους κάτω των 25, που με τους νέους νόμους έχουν γίνει εργάτες β’ κατηγορίας. Τί μεσολάβησε όμως για να το πετύχει; Μεσολάβησε η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, η δημιουργία παραρτημάτων σωματείων που συνεδριάζουν τακτικά και παίρνουν αποφάσεις. Η άρνηση των εργαζομένων σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου να δεχθούν απολύσεις-μειώσεις-ατομικές συμβάσεις. Η έμπρακτη αλληλεγγύη των υπολοίπων. Αρκετές μαζικές και περιφρουρημένες κλαδικές απεργίες. Η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία. Η έγκαιρη συζήτηση από τη διοίκηση της ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή των εργαζομέων και όχι μακριά από αυτούς, ενός σχεδίου για την νέα ΣΣΕ. Η αδυναμία των εργοδοτών να τους διασπάσουν. Πάνω από όλα όμως έπαιξε ρόλο πως η συγκεκριμμένη Ομοσπονδία συμμετέχει στο Π.Α.ΜΕ., πως είναι αγωνιστικά, ταξικά προσανατολισμένη.

Αυτό το δρόμο προτείνει και στους εργαζόμενους του ασφαλιστικού κλάδου το Π.Α.ΜΕ.
Είναι αναμφισβήτητα δρόμος δύσκολος. Δρόμος με θυσίες. Είναι όμως μονόδρομος για την εργατική τάξη.
Σε αυτό το δρόμο, σε αυτή τη διαδικασία, η επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες θα πρωτοστατήσει, θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Έλα σε επαφή μαζί μας: 6977594847 (Νίνα Τσαγκάρη), 6933316287 (Νίκος Νιάνιος)
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...