4 Δεκεμβρίου 2013

ΜΑΣ: Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών κατ' εντολή και προς όφελος του ομίλου «Interamerican»

Εικόνα από το "μέλλον" των ελληνικών πανεπιστημίων και της έρευνας σε αυτά αποτελεί η συμφωνία Interamerican-Πανεπιστημίου Πατρών
Την ανάπτυξη εφαρμογών προηγμένης τεχνολογίας στις επιχειρησιακές λειτουργίες της «ΙNTERAMERICAN» που ανέλαβε το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ καταγγέλλει η Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Όπως επισημαίνει, αυτή η συνεργασία δεν είναι καθόλου τυχαία αφού στην ουσία η ερευνητική διαδικασία συνδέεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες μιας πολυεθνικής και την αύξηση της κερδοφορίας της.
 Η ανακοίνωση του ΜΑΣ είναι η εξής:
«Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα "συνεργασίας", όπου στην ουσία η ερευνητική διαδικασία συνδέεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες μιας πολυεθνικής και την αύξηση της κερδοφορίας της.
Η "INTERAMERICAN" θα υπαγορεύει τι έρευνα της χρειάζεται, θα έχει αποφασιστική παρέμβαση τόσο στη θεματολογία όσο και στον προορισμό της. Μην ξεχνάμε ότι ο οδηγός χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει από το 2005 ακόμα ότι οι χρηματοδότες του μπορεί να είναι ιδιωτικοί φορείς που ενδιαφέρονται "να ερευνηθεί συγκεκριμένο θέμα που ενδιαφέρει τους ίδιους, να(...) τους παρασχεθούν επιστημονικές, τεχνολογικές (...)υπηρεσίες και για λογαριασμό τους να εκπονηθούν μελέτες".

Κερδίζουν κάτι οι φοιτητές;
Για να αποπροσανατολίσει, καθηγητής (εκπρόσωπος του ΕΛΚΕ) τόνισε στην εκδήλωση για την επίτευξη του deal ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την επαγγελματική αποκατάσταση φοιτητών!
Είναι αλήθεια πως φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί είναι αυτοί που θα δουλέψουν για την "INTERAMERICAN", αυτούς θέλει άλλωστε, αλλιώς δεν θα επένδυε στο Πανεπιστήμιο! Οι ελάχιστοι ή μηδενικοί μισθοί των φοιτητών την προσελκύουν – η δυνατότητα αξιοποίησης τζάμπα μιας καινοτόμας ιδέας ενός φοιτητή, η οποία στηρίζεται στις υπάρχουσες υποδομές εκτινάσσει τα κέρδη της! Η δυνατότητα έντασης της εκμετάλλευσης και επίτευξης υψηλού ποσοστού κέρδους φέρνει την "INTERAMERICAN" μέσα στο πανεπιστήμιο!
Ίσως κάποιοι φοιτητές απορροφηθούν σε κάποιο κάτεργο του ομίλου, για 1 χρόνο μέχρι να έρθει η νέα φουρνιά πτυχιούχων! Άλλωστε η "ΙNTERAMERICAN" εφαρμόζει στις εταιρείες του ομίλου τη μέθοδο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων με 300 ευρώ και 12 ώρες δουλειά, μονοετείς συμβάσεις και δουλειά τα απογεύματα και τα Σάββατα. Γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους εργαζόμενους της, αυτό δείχνουν άλλωστε τα καθαρά κέρδη του ομίλου (22,6 εκατ. ευρώ για το 2012)!

Μην πέφτεις στην παγίδα Κυβέρνησης – ΕΕ- Μονοπωλίων!
Για χάρη της ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας, της εξόδου από την κρίση θα πετάξουν και ψίχουλα στα εκατομμύρια των ανέργων, στους χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν πως με το που πάρουν πτυχίο το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να περάσουν από τον ΟΑΕΔ!
Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για την ενίσχυση και την επέκταση της δραστηριότητας των μονοπωλίων! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βαφτίσει την εγχώρια θυγατρική μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του τομέα των τηλεπικοινωνιών (ΝΟΚΙΑ) ως "μικρομεσαία επιχείρηση" και μέσω των προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας του ΟΑΕΔ της έστειλε 150 πτυχιούχους μηχανικούς. Ούτε φράγκο να μην σκάσει δηλαδή για μισθούς η "μικρομεσαία" "ΝΟΚΙΑ", ενώ για εμάς ο ΟΑΕΔ προσφέρει 400 ευρώ για 3 ή 6 μήνες!
Η ΕΕ ιεραρχεί στις προτεραιότητές της, τη στήριξη του τομέα της έρευνας που αφορά τις νέες τεχνολογίες. Το κάνει μήπως για να καλυφθεί η ανάγκη για φθηνές τηλεπικοινωνίες, για να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, για θα μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα;
Οι τοποθετήσεις στελεχών της σε μεγάλα οικονομικά φόρουμ είναι αποδεικτικές: "Η χρηματοδότηση της έρευνας είναι κρίσιμο ζήτημα συνολικά στην ΕΕ... Υπολειπόμαστε σαν ΕΕ στην καινοτομία συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη... δεν έχουμε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη".
Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια υστερούν στην αξιοποίηση της καινοτομίας, έχουν μικρότερη "αγορά" και φυσικά το μεγαλύτερο άγχος για αυτούς είναι ότι ακόμα και τώρα οι εξευτελιστικοί μισθοί που έχουν επιβάλλει παραμένουν πολύ υψηλότεροι από αυτούς των ανταγωνιστών τους σε Κίνα, Ινδία κ.λπ. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων έρχονται να ενισχύσουν την πολιτική ολοκληρωτικής πρόσδεσης της έρευνας στα συμφέροντά τους, για να ξεπεράσουν αυτές τις "αδυναμίες"! Πολιτική που μας θέλει σήμερα πελάτες στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, αύριο τζάμπα εργάτες για χάρη τους.

Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων!
Η ανάπτυξη που μας τάζουν καθημερινά, η κόντρα για την προσέλκυση καλύτερων επενδύσεων δεν έχει να φέρει τίποτα καλό για εμάς και τις οικογένειές μας. Θα γίνει πάνω στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, γι' αυτό θέλουν τη νεολαία όχι μόνο να δέχεται την αντιλαϊκή πολιτική αλλά να λέμε και ευχαριστώ με μια δουλειά που θα παίρνουμε 400 ευρώ. Αλήθεια αν τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με αυτά των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί 505 Έλληνες έχουν πάνω από 60 δισ. ευρώ την ώρα που ο λαός πεινάει, φοιτητές και παιδιά σκοτώνονται επειδή δεν έχουν πετρέλαιο να ζεσταθούν;

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την προοπτική!
Σήμερα που οι φτώχεια τσακίζει τις οικογένειές μας, που πολλοί συμφοιτητές μας "βγαίνουν στο μεροκάματο", είναι λογικό κάποιοι από εμάς να δουλέψουν για την "INTERAMERICAN", να μπουν σε αντίστοιχα προγράμματα που "τρέχουν" στο πανεπιστήμιο.

Πρέπει να πάμε όμως με το κεφάλι ψηλά! - Κανένας δεν μας κάνει χάρη, σε κανέναν δεν έχουμε υποχρέωση!
Η συνεχής εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας, την επιστήμη και την έρευνα προς όφελος του λαού. Οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών πρέπει να μπούμε στον αγώνα, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Δεν πρέπει να δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά, πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα!

Μπες στον αγώνα!
Οργάνωσε την πάλη σου για Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του!». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...