29 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των εργοδοτών στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ


Συνάδελφοι,

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε σε όλες τις εταιρείες του κλάδου ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), με την οποία «ενημέρωνε» όλους τους συναδέλφους για το κλαδικό μας ασφαλιστικό ταμείο ΤΕΑΕΑΠΑΕ και τις προτάσεις των εργοδοτών γύρω από αυτό.

Με αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ οι εργοδότες του κλάδου θέτουν στους εργαζόμενους το εξής τελεσίγραφο: Είτε να δεχθούμε τις απαιτήσεις τους για το ΤΕΑΕΑΠΑΕ κι αυτοί σε αντάλλαγμα να εισφέρουν ένα «γενναιόδωρο ποσό» σε αυτό, είτε να την αρνηθούμε, οπότε και θα προχωρήσουν στην ίδρυση ενός νέου επαγγελματικού ταμείου που θα λειτουργεί εξ’ αρχής με τους δικούς τους όρους, εισφέροντας παράλληλα σαφώς μικρότερα ποσά στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ.

Τί ακριβώς ζητούν όμως με τη πρότασή τους οι εργοδότες; Και τί «προσφέρουν» ως αντάλλαγμα;


·      Ζητούν να σπάσουν τα σημερινά αποθεματικά του ΤΕΑΕΑΠΑΕ (550 εκατ. Ευρώ) σε ατομικούς λογαριασμούς ανάλογους των προσωπικών εισφορών καθενός κι εφεξής το ταμείο να λειτουργεί ολοκληρωτικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ισχυρίζονται καταρχήν πως κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε το ποσό που έχει να περιμένει κάθε ασφαλισμένος του ΤΕΑΕΑΠΑΕ μελλοντικά. Ψεύδονται. Σ’ ένα ιδιωτικό επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο, όπως είναι το ΤΕΑΕΑΠΑΕ από το 2013, δεν υπάρχει ποτέ καμία εξασφάλιση στο ποσό που περιμένει να λάβει κανείς ως σύνταξη, είτε με «ατομικούς λογαριασμούς» είτε χωρίς. Όλα εξαρτώνται από τη κατάσταση του ταμείου όταν έρθει εκείνη η ώρα. Δεύτερον, «ατομικοί λογαριασμοί» σημαίνουν πως για τα ίδια έτη ασφάλισης τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών θα παίρνουν πολλαπλάσια σύνταξη σε σχέση με τους απλούς υπαλλήλους (σήμερα για ίδια έτη ασφάλισης δίνεται η ίδια σύνταξη)· οι πρώτοι θα δουν τη σύνταξή τους ν’ αυξάνεται, οι δεύτεροι θα τη δουν να μειώνεται... Τρίτον, οι νέοι ασφαλιζόμενοι στο κλάδο καταδικάζονται έτσι σε εξαιρετικά χαμηλότερες παροχές, αφού δε θα πάρουν καν μέρος στη «μοιρασιά» του σημερινού αποθεματικού. Τέταρτον, κάθε επιπλέον παροχή πέραν της σύνταξης που προσφέρει το ταμείο (υγεία κ.ά.) και της οποίας κάνει χρήση κάποιος, θα μειώνει το ποσό που έχει να «περιμένει» ως σύνταξη, αφού θ’ αφαιρείται από το «προσωπικό λογαριασμό» του.



·      Ζητούν να μη μπορεί να παίρνεται καμία απόφαση από τη διοίκηση του ΤΕΑΕΑΠΑΕ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργοδοτών!

Καταρχήν η διαχρονική θέση της ΕΑΕΕ είναι πως πρέπει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του ταμείου. Η τωρινή πρόταση οδηγεί εμμέσως στο ίδιο, απλά ακούγεται καλύτερα. Όσο για το τί σημαίνει να παίρνει η εργοδοσία τις αποφάσεις για τις εισφορές και τ’ αποθεματικά ενός ταμείου, είναι προφανές: Τη μετατροπή του σε «κουμπαρά» για τις εταιρείες του κλάδου, που όποτε κρίνουν σκόπιμο θα του βάζουν χέρι…



·      Ζητούν το ΤΕΑΕΑΠΑΕ να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση οφειλόμενων εργοδοτικών εισφορών επί της παραγωγής συγκεκριμένων ασφαλιστικών κλάδων (unit-linked, ομαδικά).

Ζητούν δηλαδή το ΤΕΑΕΑΠΑΕ να χαρίσει στους εργοδότες οφειλές εκατομμυρίων, που κάποιες εταιρείες δεν αποδίδουν επί χρόνια, την ώρα που εμφανίζουν κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!



·      Παράλληλα, προτείνουν την εξής χρηματοδότηση στο ταμείο: Να δίνουνε περίπου το 1/3 των χρημάτων που δίνανε συνολικά ως εργοδοτική εισφορά μέχρι και το τέλος του 2014. Κι αυτό για δέκα χρόνια. Έπειτα, το ξανασυζητάμε. Πλέον όμως αποκλειστικά ως ποσοστό επί της μισθοδοσίας…

Η κύρια πηγή εισφορών στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ (περίπου 80%) ήταν το ποσοστό που έδινε κάθε εταιρεία επί της παραγωγής ασφαλίστρων. Αυτό καταργήθηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη του 2014. Πατώντας πάνω σε αυτό, οι εργοδότες μας –πέραν του ότι ζητάνε να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια λιγότερα- κοιτάνε να ξεφύγουν και μελλοντικά από κάθε έννοια εισφοράς επί της παραγωγής, δένοντας αυτή αποκλειστικά με τη μισθοδοσία. Όμως αν δούμε τις εργασιακές σχέσεις στο κλάδο τα τελευταία χρόνια (ενοικιαζόμενοι κ.ά.), κάτι τέτοιο σημαίνει πως εταιρείες με παραγωγή δεκάδων εκατομμυρίων δε θα εισφέρουν σχεδόν τίποτα.

Επιπλέον, μετά την πρώτη μεταβατική δεκαετία οι εργοδότες στην πράξη θα έχουν μια λευκή επιταγή για το ύψος των εισφορών στο ταμείο (αφού -στα πλαίσια της σημερινής πρότασης τους- δε θα μπορεί ν’ αποφασίζεται καμία εισφορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους). Τέλος, υπολογίζεται πως ακόμη κι αν γίνει δεκτή αυτή η τόσο ...γενναιόδωρη πρόταση χρηματοδότησης, πάλι άμεσα θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις που δίνει το ταμείο κατά 20%...!!! Τόσο ...γενναιόδωρη...


Ποιά είναι η στάση της Ομοσπονδίας μας απέναντι στις εξελίξεις; Και τί μπορούμε να κάνουμε;





Συνάδελφοι, είναι προφανές πως η θρασύτατη πρόταση-τελεσίγραφο της ΕΑΕΕ απορρίπτεται. Τα χρήματα του ταμείου, με όποια μορφή εισφοράς κι αν μπαίνουν σε αυτό, είναι χρήματα δικά μας, μικρό μόνο κομμάτι του πλούτου που εμείς παράγουμε και καρπώνονται οι εργοδότες. Δε κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα.


Ακριβώς γι αυτό όμως απορρίπτουμε και τον σημερινό χαρακτήρα του ταμείου ως επαγγελματικό. Γιατί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου μπορεί να ισχυρίζεται πως η επιλογή της να μετατρέψει το ταμείο σε επαγγελματικό το 2012 το «έσωσε», το «κράτησε αυτόνομο» και είναι άσχετη με τις σημερινές εξελίξεις. Στη πραγματικότητα όμως οι ανατροπές που ακολούθησαν, οι απαιτήσεις των εργοδοτών, όπως και οι σημερινές επενδύσεις (τζογάρισμα) των αποθεματικών, πατάνε πάνω στην ιδιωτικοποίησή του.

Γι αυτό και σήμερα δεν αρκεί ν’ απαιτήσουμε απλώς «να συνεχίσουν να δίνουν οι εργοδότες όσα έδιναν». Όσο το ταμείο λειτουργεί σαν επαγγελματικό, αφενός θα επανέρχεται συνέχεια από τους εργοδότες η αμφισβήτηση των εισφορών τους, αφετέρου νομοτελειακά θα χάνει όλο και περισσότερο τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του.

Τούτη η θέση μας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως «ζητάμε το ΤΕΑΕΑΠΑΕ να ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ», όπου σήμερα εντάσσονται όλα τα επικουρικά ταμεία που δεν ιδιωτικοποιούνται. Άλλωστε από το 2012 είχαμε τονίσει πως «ένταξη στο ΕΤΕΑ και „αυτόνομο“ ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, το χάρισμά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο».


Αντίθετα, σημαίνει:

·                     Οργάνωση και συντονισμένη πάλη με το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή των σχεδίων Ε.Ε.-κυβέρνησης κι εργοδοτών για την ασφάλιση, τους λεγόμενους «τρεις πυλώνες ασφάλισης» δηλαδή.

·                     Αγώνα για κατάργηση των επαγγελματικών ταμείων. Γι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, με τα επικουρικά ταμεία να ενσωματώνονται σε αυτή.

·                     Αγώνα τόσο απέναντι στη κυβέρνηση όσο και απέναντι στην ΕΑΕΕ, προκειμένου να επανέλθουν οι «εργοδοτικές εισφορές» στο 100% όσων προβλέπει το καταστατικό του ΤΕΑΕΑΠΑΕ.

·                     Αιτήματα και τακτική, που να ενοποιούν όλο το κλάδο. Γιατί σήμερα χιλιάδες συνάδελφοι στο κλάδο δεν ασφαλίζονται καν στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ (π.χ. ενοικιαζόμενοι) και νιώθουν πως είναι κάτι που δε τους αφορά. Η κινητοποίηση για το ΤΕΑΕΑΠΑΕ πρέπει να είναι δεμένη με τη διεκδίκηση κατάργησης τέτοιων μορφών εργασίας, πρέπει να είναι δεμένη με την απαίτηση ασφάλισης κάθε εργαζόμενου στο κλάδο, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, στο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο. Πρέπει, τέλος, να είναι δεμένη με τη διεκδίκηση νέας κλαδικής ΣΣΕ που θα ισχύει για κάθε εργαζόμενο στο χώρο.


Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΑΣΕ οι εκπρόσωποι της παράταξης της ΕΝΙΑΙΑΣ, που μετά το πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας εκπροσωπείται ξανά στη διοίκησή της, κατέθεσαν πρόταση με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης σ’ αυτή τη κατεύθυνση, το οποίο απορρίφθηκε· αντ’ αυτής εξουσιοδοτήθηκε απλώς το προεδρείο της ΟΑΣΕ εν λευκώ να χειριστεί την -δεδομένη- απόρριψη της πρότασης των εργοδοτών...

Με αυτά ως δεδομένα, καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε εκδήλωση-συζήτηση πάνω στο ζήτημα του ΤΕΑΕΑΠΑΕ και συνολικά των εξελίξεων στη κοινωνική ασφάλιση:
Πέμπτη 7 Ιούλη, 19:00
Πατούσα 3 (πλ. Κάνιγγος), 6ος όροφος
(αίθουσα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας)


Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες
(συσπειρώνεται στο Π.Α.ΜΕ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...