11 Νοεμβρίου 2018

Για την εφαρμογή της ΣΣΕ στα ασφαλιστικά πρακτορεία



Συνάδελφοι,
Το καλοκαίρι η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση (ΟΑΣΕ), κατέληξε μετά από διαπραγματεύσεις 2 ετών, να υπογράψει μαζί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφάλισης (ΣΕΜΑ) για πρώτη φορά μετά το 2012 κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα μεσιτικά ασφαλιστικά γραφεία.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΚ διαφωνήσαμε και καταγγείλαμε την υπογραφή αυτής της ΣΣΕ. Κι αυτό επειδή:
·         Η σύμβαση διαχωρίζει πλήρως όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012 από όσους δούλευαν τότε ήδη στον κλάδο, ορίζοντας για τους νέους έναν μόνιμο και πολύ χαμηλότερο βασικό μισθό, στα 735 Ευρώ.
·         Η σύμβαση ΚΑΤΑΡΓΕΙ για όλους κάθε προηγούμενη κλαδική ΣΣΕ σε ό,τι έχει να κάνει με επιδόματα κι ωράρια. Ισχύουν δηλαδή για όλους μόνο οι ρυθμίσεις που αναφέρονται ρητώς στη τωρινή ΣΣΕ!
·         Η σύμβαση μειώνει ποσοστιαία ακόμη κι αυτά τα επιστημονικά επιδόματα που διατηρούνται.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μονόδρομος. Ήρθε επειδή η πλειοψηφία της ΟΑΣΕ σε όλη τη πορεία της διαπραγμάτευσης αρνούνταν τις συνεχείς προτάσεις της ΕΑΣΚ, να προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των συναδέλφων, να τους κινητοποιήσει, με κορύφωση κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, για τη διεκδίκηση μιας ΣΣΕ που θα έχει αυξήσεις και θα πατά συνολικά στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Αντίθετα, η ΟΑΣΕ διαπραγματεύτηκε μια ΣΣΕ χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τίποτε γι αυτή. Ακόμη κι όταν ο ΣΕΜΑ ανακοίνωσε επισήμως τη θέση του, για σύμβαση με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, αρνήθηκε να κινητοποιήσει τον κλάδο! Βήμα το βήμα, προχωρούσε σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις, ενώ στο τέλος εναπόθεσε το τί ΣΣΕ θα προκύψει στις επιτροπές του ΟΜΕΔ, ενός οργανισμού που είναι γνωστό πως υπηρετεί την εργοδοσία κι έχει πετσοκόψει δεκάδες κλαδικές συμβάσεις τα τελευταία χρόνια!
Βεβαίως, τα προηγούμενα χρόνια πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν την απουσία κλαδικής σύμβασης, ρίχνοντας τις αμοιβές σε αρκετές περιπτώσεις στα όρια του κατώτατου μισθού. Επομένως, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη κι αυτή η ΣΣΕ που αποδέχθηκε η ΟΑΣΕ, επιφέρει πράγματι αυξήσεις, εφόσον εφαρμοστεί.
Γι αυτό ακριβώς, εδώ και μήνες και παρά τη διαφωνία μας με τη σύμβαση αυτή, έχουμε τονίσει την ανάγκη οργάνωσης των συναδέλφων σε αυτές τις εταιρείες, ώστε αφενός να επιβάλλουμε την εφαρμογή αυξήσεων όπου η εργοδοσία τις αρνείται, αφετέρου ν’ αποτρέψουμε την αφαίρεση επιδομάτων και δικαιωμάτων, όπου η εργοδοσία σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο.
Ακόμη κι αυτό όμως, η πλειοψηφίες της ΟΑΣΕ και του κλαδικού σωματείου (ΣΥΑΕ) το αρνούνται! Αντίθετα, ο ΣΥΑΕ κυκλοφορεί «ενημερωτική» ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους συναδέλφους, όταν ο εργοδότης τους δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, να ...απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ)!
Για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων δηλαδή έχουμε τον ΟΜΕΔ, ενώ για την εφαρμογή τους την Επιθεώρηση Εργασίας. Αλήθεια όμως, ΤA ΣΩΜΑΤΕΙA ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙ ΤA ΕΧΟΥΜΕ;;;
Για …πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου;;;
Ατομική υπόθεση του εργαζόμενου λοιπόν και ζήτημα «εφαρμογής των νόμων» η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης από τον εργοδότη; Παριστάνουν ότι δε ξέρουν οι πλειοψηφίες σε ΟΑΣΕ-ΣΥΑΕ ποιά είναι η πραγματικότητα:
  • Πως -ειδικά σε τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις- καμία «ανωνυμία» δεν πρόκειται να προστατέψει τον εργαζόμενο που θα κάνει τη καταγγελία, παρά μόνο ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων.
  • Πως η σύμβαση που αποδέχθηκαν, χάρη και στην αντεργατική νομοθεσία, αφήνει έτσι κι αλλιώς «στην απ’ έξω» μια σειρά συναδέλφους, όπως «ενοικιαζόμενους», πρακτικάριους κ.ά.
  • Πως ακριβώς η αντεργατική νομοθεσία είναι που δεν θεωρεί καν υποχρεωτική την εφαρμογή της ΣΣΕ από εργοδότες-μη μέλη του ΣΕΜΑ.
  • Πως ακόμη και οι εργοδότες-μέλη του ΣΕΜΑ έχουν -λόγω αυτής της νομοθεσίας που «επιβλέπει» η Επιθεώρηση- πολλούς τρόπους να καθορίσουν νόμιμα μισθούς χαμηλότερους της νέας ΣΣΕ, αν οι εργαζόμενοι είναι τρομοκρατημένοι κι αμέτοχοι. Αν δε το ξέρουν, ας ρωτήσουν τους ομοϊδεάτες τους στον τουρισμό: Εκεί που ακόμη και τη σύμβαση-αίσχος που αποδέχθηκε η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που επιτρέπει εξάμηνη εργασία χωρίς ούτε ένα ρεπό, το 90% των εργοδοτών δεν μπαίνει καν σε κόπο να την εφαρμόσει!
Ο μόνος δρόμος σήμερα, τόσο για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που επαναφέρουν δικαιώματα, όσο και για την εφαρμογή τους, είναι η οργάνωσή μας κι ο ταξικός αγώνας!
Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε και στα μεσιτικά γραφεία ασφάλισης:
  • Ερχόμαστε σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με την παράταξη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στον κλάδο, την ΕΑΣΚ.
  • Οργανωνόμαστε στον χώρο δουλειάς μας. Συζητάμε με τους συναδέλφους μας τί σημαίνει η συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί. Οργανώνουμε βήμα βήμα τη συλλογική διεκδίκηση εφαρμογής της σύμβασης από την εργοδοσία, αξιοποιώντας κάθε μέσο.
  • Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, τον ΣΥΑΕ. Όχι όμως για να μας προσφέρει εκδούλευση, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Οργανωνόμαστε για να αλλάξουμε τους σημερινούς συσχετισμούς στο σωματείο.
  • Δε μένουμε στη σημερινή σύμβαση που διασπά με απαράδεκτο τρόπο τους εργαζόμενους στα μεσιτικά. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες: Απαιτούμε, μαζί με όσους δουλεύουν στις ασφαλιστικές εταιρείες, μία και ενιαία κλαδική σύμβαση για όλους στην ιδιωτική ασφάλιση, με κατώτατο κλαδικό μισθό τα 976 Ευρώ, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο & ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα!
  • Συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική απεργία της 28ης Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
https://drive.google.com/file/d/1weK_nD6HZZ3JcQe2-EuRnMedPP98qRvJ/view?usp=sharing

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...