8 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίωση για την Απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική


Χαιρετίζουμε την απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, για διεκδίκηση καλύτερων μισθών και όρων εργασίας των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων μέσω ICAP. Το βήμα της απεργίας για τα δικαιώματα αυτών των συναδέλφων, ιδιαίτερα όταν προκύπτει μέσα από μαζικές διαδικασίες όπως την τελευταία Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου είναι σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση -συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης- επεξεργάζεται σχέδια για τον περιορισμό τους.

Η εργοδοσία με το χτεσινό μήνυμά της έδειξε πως τέτοιου είδους αγώνες φοβάται. Αγώνες που χαλάνε την «εργασιακή ειρήνη» που θεωρεί εξασφαλισμένη. Γι αυτό και μοιράζει απειλές, επικαλούμενη «προσωπικά ασφαλείας» που ξέρει ότι δεν ισχύουν. Απάντηση πρέπει να λάβει με τη μαζική συμμετοχή όλων στην απεργία!

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων δεν μπορεί να είναι έργο μίας πράξης. Δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε μία ασφαλιστική επιχείρηση ή μόνο σε μία «εταιρεία ενοικίασης». Είναι αγώνας που αφορά όλο τον κλάδο, το σύνολο των εργαζομένων, αφού σε πάρα πολλές εταιρείες η μορφή αυτή χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των εργαζομένων, την υπονόμευση των συλλογικών διεκδικήσεων κ.ά.

Γι αυτό η ΕΑΣΚ έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες πρόταση για ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, από άμεσο ή έμμεσο εργοδότη (η πρόταση εδώ: https://bit.ly/35xt47C). Μία πρόταση που κάνει την διεκδίκηση δικαιωμάτων για τους ενοικιαζόμενους κομμάτι του αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ, αφού:
·         Απαιτεί την απευθείας πρόσληψη όλων αυτών των συναδέλφων στις εταιρείες που εργάζονται πραγματικά.
·         Αναγνωρίζει όσα χρόνια ήδη δουλεύουν στις εταιρείες ως χρόνια προϋπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κλιμάκια, άδειες κ.ά.
·         Καθιερώνει ως κατώτατο κλαδικό μισθό τα 976 Ευρώ, με ετήσια κλιμάκια.
·         Καθιερώνει για όλο τον κλάδο ενιαίο πρωινό ωράριο 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, Δευτέρα-Παρασκευή.
·         Καθιερώνει επαγγελματικές ασθένειες με αντίστοιχα υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης και διαλλείματα, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε όσους δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα και με βάρδιες.
Τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο μπορεί να ενώσει σήμερα τους εργαζόμενους ολόκληρου του κλάδου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, προϋπηρεσίας και ειδικότητας.

Συνάδελφοι, η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει ανάλογη συνέχεια. Μπροστά στην διαφαινόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρέπει να ενταθεί ο αγώνας γι απευθείας πρόσληψη στην εταιρεία ΟΛΩΝ των ενοικιαζόμενων συναδέλφων, ΟΛΩΝ των γραμματέων των γραφείων πωλήσεων.

Επιπλέον όμως, απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα και στους γενικότερους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει τις επόμενες βδομάδες να εντείνει τη στρατηγική που χάραξε ο νόμος Κατρούγκαλου για την κοινωνική ασφάλιση, με νομοσχέδιο που θα χαρίζει τις συντάξεις και την υγεία-πρόνοια στους ομίλους της ιδιωτικής ασφάλισης.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τί κινδύνους και υπέρογκα κόστη σημαίνει αυτό για το σύνολο της εργατικής τάξης. Όπως γνωρίζουμε κι ότι τα αυξανόμενα κέρδη για τους ασφαλιστικούς ομίλους δε φέρνουν «καλύτερες μέρες» και για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά εντατικοποίηση, ανασφάλεια, ανεργία και καθηλωμένους μισθούς.

Γι αυτό τόσο ο Σύλλογος της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και η ΟΑΣΕ, πρέπει να δώσουν αγωνιστική συνέχεια στη σημερινή απεργία, με απόφαση συμμετοχής σε πανελλαδική πανεργατική απεργία την ημέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή!

Για Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με παροχές που αντιστοιχούν στις σημερινές δυνατότητες και ανάγκες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...