27 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση της παράταξης του ΠΑΜΕ στην ΟΤΟΕ για τη κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων

 
[Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου, της παράταξης του ΠΑΜΕ στην ΟΤΟΕ. Όχι μόνο γιατί συμμετέχουμε από κοινού στο ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, αλλά επειδή η νέα κλαδική ΣΣΕ των τραπεζών θα επιρρεάσει τις εξελίξεις και στα εργασιακά των ασφαλιστικών. Ήδη, ενώ δεν είχε ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων, στην Εθνική Ασφαλιστική υπήρξαν "διερευνητικές ερωτήσεις" προϊσταμένων για ωράριο 12:00 - 20:00...]

ΝΑΙ, η Κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι «ιστορικής σημασίας» , γιατί «Στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους» (Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ 10/5/13), αυτή η πλειοψηφία διάλεξε σύμμαχο, επέλεξε να εξυπηρετήσει, για άλλη μια φορά, τα συμφέροντα των τραπεζιτών .κοροϊδεύοντας ασύστολα τους εργαζόμενους.
 
1. Η υπογραφή της σύμβασης ( 01/07/2013 έως 31/12/2015) δεν διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις σε αυτό το διάστημα. Μπορεί οποιοδήποτε σωματείο να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με επιπλέον μειώσεις. Στην Εθνική και την Εμπορική δεν δίστασαν αυτοί οι ίδιοι να ακυρώσουν τις ρήτρες συμψηφισμού που είχαν βάλει στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Ούτε τις υπογραφές τους δεν τίμησαν, τις πήραν πίσω. Επιβεβαίωσαν ότι οι ρήτρες ήταν το περιτύλιγμα των μειώσεων, Είναι πιθανό μία τράπεζα να επιβάλλει στους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις αποδεχόμενοι να μειωθεί ο μισθός τους και κάτω από το όριο των επιχειρησιακών συμβάσεων πχ μείωση κάτω από 1.800 ευρώ. 

2. Δεν πρόκειται περί αναστολής του επιδόματος ισολογισμού (μισός μισθός, 3,5% επί των αποδοχών) αλλά περί κατάργησής του. 
3. Το ωράριο που υπέγραψαν για τις κεντρικές υπηρεσίες (7,45πμ – 19,00μμ) δεν γίνεται για «διευκόλυνση των εργαζομένων». Ήταν απαίτηση των τραπεζιτών και ανοίγει το δρόμο στο ωρομίσθιο, στα 3ήμερα - 4ήμερα, στη διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του ωραρίου εργασίας και στα καταστήματα. Ούτε σε εθελοντική βάση είναι γιατί «οι κενές θέσεις καλύπτονται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων κάθε τράπεζας».      

4. Δεν «διασφαλίζεται» καμία θέση εργασίας. Απλά στη συμφωνία τραπεζίτες και ΟΤΟΕ εκφράζουν τη βούλησή τους για αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας, μια ευχή δηλαδή .Είναι οι ψεύτικες ελπίδες,  για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις ως μικρότερο κακό.

5. Είναι μεγάλη κοροϊδία για όλο το κλάδο και προσβολή για τους συναδέλφους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σύμφωνα με τους όρους της ΣΣΕ 2004/05, όταν καμαρώνουν ότι ύστερα από σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις πέτυχαν τη μείωση του επιτοκίου από 3% σε 2% για το διάστημα 01/07/2013 – 31/12/2015!!! 

6. Δεν προστατεύουν το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης. Το αντίθετο μάλιστα τον εκφυλίζουν στη συνείδηση των εργαζομένων. Ένας θεσμός, μία σύμβαση, δεν καταξιώνεται επειδή απλά υπάρχει ή επειδή δεν έχουν υπογράψει άλλοι κλάδοι. Η κλαδική σύμβαση είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων και καταξιώνεται όταν κινητοποιεί τους εργαζόμενους όταν ενώνει τους εργαζόμενους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων όταν διεκδικεί στη βάση των δικών τους τα συμφερόντων. 
Συνάδελφοι, 
Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, σχεδιασμένα και μεθοδευμένα σε συμφωνία με τους τραπεζίτες,
1. Έσυρε τον κλάδο στην υπογραφή μιας σύμβασης που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των τραπεζιτών αφού μειώνει τους μισθούς μας, ανοίγει το δρόμο για διευθέτηση του χρόνου με την κατάργηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας στις κεντρικές υπηρεσίες, δεν διασφαλίζει ούτε κατά διάνοια τις θέσεις εργασίας, κοροϊδεύει τους συναδέλφους με τη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια.  
 
2.Καλλιέργησε και καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας και υποταγής στον κλάδο τον οποίο παραδίδει ανέτοιμο στις επόμενες απαιτήσεις των τραπεζιτών
 
3.Ενισχύει την απαξίωση και την απογοήτευση σπρώχνοντας τους εργαζόμενους έξω από την οργανωμένη δράση.
 
Η διασφάλιση της δουλειάς μας , η διεκδίκηση αξιοπρεπών ΣΣΕ και η εφαρμογή τους περνά μέσα από τη δική μας δράση και αγώνα. Όχι από τη «μεγαλοψυχία των τραπεζιτών».
 
ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, ΑΓΩΝΙΣΟΥ ΓΙΑ 
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΜΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...