26 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση για τον "κίνδυνο αφελληνισμού της ασφαλιστικής αγοράς"


«Ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική και μόνιμη ανάπτυξη του κλάδου περνάει τόσο μέσα από την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς όσο και από την επικράτηση ενός πνεύματος υγιούς ανταγωνισμού(…). Η προσφορά μας σε αυτή τη κατεύθυνση ήταν σημαντική».
«Νομίζουμε ότι στη σημερινή συγκυρία ο κίνδυνος του «αφελληνισμού» της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και συγκεκριμένα μέτρα.»
«Η εφαρμογή του Solvelcy 2 (…) θα οδηγήσει αρκετές ελληνικές εταιρείες με μικρή ή μεσαία κεφαλαιακή βάση είτε να κλείσουν είτε να εξαγοραστούν ή να συγχωνευτούν.»

Από τον απολογισμό δράσης στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, Απρίλης 2013

Έντονος ο προβληματισμός για το μέλλον των «ελληνικών ασφαλιστικών» από τους συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που και στο φετινό συνέδριο της ΟΑΣΕ για άλλη μια φορά είχαν τόσες διαφορές που κατέβηκαν σε μία ενιαία παράταξη. 

Ας θυμηθούμε όμως με κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για ποιους αγωνιούν τόσο:
Εθνική Ασφαλιστική: 89,5 Εκατ. Κέρδη το 2012. Υπέγραψε νέα επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις 20%.
Μινέττα: 6,4 Εκατ.Κέρδη το 2011, 6,3 εκατ. Κέρδη το 2012. Επέβαλλε ατομικά μειώσεις 10%.
Ατλαντική Ένωση: 13,3 εκατ. Κέρδη το 2011, 2,1 εκατ. Κέρδη το 2012. Επέβαλλε ατομικά μειώσεις 12%.
Υδρόγειος: 8 εκατ. Κέρδη το 2011, 7,32 εκατ. Κέρδη το 2012. Επέβαλλε ατομικά μειώσεις από 3 εως 10%.
(Χωριστό κεφάλαιο είναι οι νέες προσλήψεις, που μετά τη κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ πιθανότατα αμοίβονται με πολύ λιγότερα)

Ρωτάμε λοιπόν:
  • Πόση διαφορά έχει η «ελληνική» ενοικίαση εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη «πολυεθνική» ενοικίαση εργαζομένων της Interamerican/Anytime; Οι ενοικιαζόμενοι της Εθνικής έπρεπε να νιώσουν «εθνική υπερηφάνια» όταν απειλήθηκαν ένας-ένας με απόλυση προκειμένου να μη συνδικαλιστούν;
  • Πόση διαφορά έχουν οι τρομοκρατικές μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις, οι απολύσεις στις «ελληνικές εταιρείες» με τις αντίστοιχες στις πολυεθνικές;
  • Επί μήνες μετά τη κατάργηση της κλαδικής σύμβασης η ηγεσία της ΟΑΣΕ, αντί να οργανώσει τους εργαζόμενους, έπαιρνε με τη σειρά τις ασφαλιστικές εταιρείες παρακαλώντας κάθε μία να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση στο ύψος της καταργηθείσας κλαδικής. Αλήθεια, υπήρξε ΈΣΤΩ ΜΙΑ «ελληνική» εταιρεία που να ανταποκρίθηκε;
Η ηγεσία της ΟΑΣΕ ακόμη και σήμερα δε κάνει τίποτα άλλο από το να καλλιεργεί αυταπάτες. Από τη μία περηφανεύεται πως βοηθά στην επικράτηση του υγιούς ανταγωνισμού. Από την άλλη κλαίγεται για τα αποτελέσματά του, «συμπαρίσταται» στους άνεργους συναδέλφους της Evima και της Eurostar, ανησυχεί για επόμενες εταιρείες που θα ακολουθήσουν. Μα «υγιής ανταγωνισμός» ΕΙΝΑΙ το Solvency 2, «υγιής ανταγωνισμός» εν μέσω κρίσης ΕΙΝΑΙ οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές, τα λουκέτα, οι εκατοντάδες άνεργοι που έρχονται. «Υγιής ανταγωνισμός» ΕΙΝΑΙ η γιγάντωση της κερδοφορίας μέσω της κατάργησης κάθε εργατικού δικαιώματος.
Η ηγεσία της ΟΑΣΕ και σ’ αυτό το συνέδριό της απέδειξε πως έχει κάνει τις επιλογές της. Είναι με τον «υγιή ανταγωνισμό», είναι με την κερδοφορία των ασφαλιστικών, είναι απέναντι από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών, οι χιλιάδες συνάδελφοι που βλέπουμε κάθε μέρα το εισόδημά μας να μειώνεται ενώ τα κέρδη «ξένων» και «ελληνικών» ασφαλιστικών αντέχουν και αυγαταίνουν, επιβάλλεται να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς. Να εμποδίσουμε κάθε περαιτέρω ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ από τις ψευτοαντιθέσεις και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Είτε μέσα είτε έξω από την κυβέρνηση συμφωνούν στο βασικό "να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις", δηλ. στη νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.  Συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας κόντρα στις σημερινές πλειοψηφίες, παλεύοντας για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης στο ύψος της παλιάς, για να μην περάσουν άλλα μέτρα. 
Στα κελεύσματα για «εθνική ενότητα» και «χέρι βοηθείας» στους έλληνες καπιταλιστές του κλάδου κι όχι μόνο, απαντάμε: KAMIA ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. 
Με τη δύναμη του δίκιου μας και εργαλείο το ΠΑΜΕ μπορούμε να τους σταματήσουμε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...