12 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΣΥΑΕ

Η Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση, η παράταξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ. στο Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΥΑΕ), χαιρετίζει κι ευχαριστεί τους συναδέλφους που τη στήριξαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου, ενισχύοντας το ταξικό εργατικό κίνημα και την προσπάθεια για αλλαγή των συσχετισμών στο κλαδικό μας σωματείο.
Η παράταξή μας, σε συνθήκες μείωσης της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του σωματείου (επακόλουθο τόσο της μείωσης των εργαζομένων στο κλάδο όσο και της ανυπαρξίας του σωματείου το προηγούμενο διάστημα), καταγράφει αύξηση σε ψήφους και ποσοστά, σε όλα τα όργανα:
Για το Δ.Σ. του ΣΥΑΕ, από 85 ψήφους το 2011 (5,3%) σε 95 ψήφους (6,4%).
Για την ΟΑΣΕ, από 58 ψήφους (3,8% και 1 αντιπρόσωπο) σε 85 ψήφους (5,8% και 2 αντιπροσώπους).
Για το ΕΚΑ, από 82 ψήφους (6,8% και 1 αντιπρόσωπο) σε 130 ψήφους (12,6% και 2 αντιπροσώπους).

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου βρεθήκαμε σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γνωριστήκαμε με περισσότερους συναδέλφους.

Κύριο χαρακτηριστικό όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η συνεχής αντιπαράθεση τόσο με την εργοδοσία όσο και με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μια σειρά εταιρείες (AIG, AXA, Interamerican, Groupama, Εθνική Ασφαλιστική) απαγόρευσαν την είσοδό μας στους χώρους δουλειάς, ακόμη και για την ενημέρωση για τις εκλογές.
Σε κάποιες από αυτές ωστόσο (ΑΧΑ, Interamerican, Groupama) στην παρεμπόδιση της ενημέρωσης των εργαζομένων πρωταγωνίστησαν τα ίδια τα επιχειρησιακά σωματεία! Οι εκλεγμένοι εργοδοτικοί «συνδικαλιστές» αυτών των σωματείων εμφανίζονταν πρώτοι απέναντί μας και με μεγάλο ζήλο προσπαθούσαν να απαγορεύσουν την επαφή με τους συναδέλφους! Αλλού έφερναν ως επιχείρημα πως «αυτοί είναι η εταιρεία», άρα μπορούν να μας ανακοινώσουν κι αυτοί πως «δεν περνάμε» και δεν χρειάζεται να μπαίνει στο κόπο ...η διοίκηση. Αλλού έφερναν επιχειρήματα πως «εδώ υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο και δεν έχετε καμία δουλειά» και προχωρούσαν σε έμμεσες απειλές στους συναδέλφους απαγορεύοντάς τους (!) να πάνε να ψηφίσουν στο κλαδικό σωματείο. Αλλού μας ανακοίνωναν πως «αν δεν είναι και οι ίδιοι παρόντες, δε μας επιτρέπουν να μπούμε και να λέμε ψέματα στους εργαζόμενους»…
Την ίδια στιγμή, πετύχαμε την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου στην Aigaion. Αμέσως μόλις του ανακοινώθηκε η απόλυση (μία μέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με την Ενιαία) έγινε παρέμβαση από το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και την παράταξή μας και η εργοδοσία υποχρεώθηκε να ανακαλφου)﷽﷽﷽﷽﷽﷽ά, γνωρίδαμε να συμβαίέσει την απόφασή της.

Συνάδελφοι, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους του κλάδου για όσα εκτυλίχθηκαν στις φετινές εκλογές του ΣΥΑΕ:

1.         Η ενημέρωση για την εκλογική διαδικασία στην επαρχία ήταν απαράδεκτη και από μόνη της γεννούσε ερωτήματα. Η εφορευτική μόνο μετά από πιέσεις απέστειλε, μία μόλις μέρα πριν τις αρχαιρεσίες, ανακοίνωση για το χρόνο και χώρο διεξαγωγής των εκλογών στη Κρήτη. Δεν έστειλε ποτέ επίσημη ανακοίνωση για τους χρόνους και χώρους διεξαγωγής των εκλογών στη Θεσσαλονίκη. Η όποια ενημέρωση υπήρξε ήταν προφορική και δεν γινόταν από την εφορευτική επιτροπή.

2.         Η εκλογική διαδικασία σε μια σειρά εταιρείες που στήθηκε η κάλπη ήταν προβληματική. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των αντιπροσώπων μας, ελάχιστες φορές υπήρχε παραβάν κι εξασφαλίστηκε η μυστικότητα της ψήφου. Σε αρκετές εταιρείες η ψηφοφορία διεξαγόταν με τους συναδέλφους να κάθονται 5-6 στη σειρά και να ψηφίζουν σαν να συμπληρώνουν δελτία σε ΠΡΟΠΟτζίδικο. Σε τέτοιες συνθήκες ήταν πιο εύκολο να παρατηρηθούν περιστατικά όπως: Διευθυντές τμημάτων να δίνουν λίστα με υποψήφιους που «έπρεπε να σταυρωθούν». Συνάδελφοι να πιέζονται την ώρα της ψηφοφορίας να μην ψηφίσουν την παράταξη του ΠΑΜΕ. Συνταξιούχοι (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και εργαζόμενοι του ΤΕΑΕΑΠΑΕ (παραβίαση του άρθρου 4 του κατασταστικού) να συμμετέχουν στην ψηφοφορία και να εκλέγονται. Είναι πραγματικά περιστατικά, γνωρίζουμε ότι συνέβησαν!!!

3.         Οι συνεχείς αλλαγές και παρατάσεις στις ώρες/μέρες ψηφοφορίας στην Αθήνα, που ανακοινώνονταν κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή, εντείνανε το κλίμα εκφυλισμού της εκλογικής διαδικασίας.  Οι φετινές εκλογές στην Αθήνα έγιναν σε 9 ημέρες, σε ένα χρονικό διάστημα 18 ημερών! Φτάσαμε στο σημείο να στέλνεται ενημερωτικό email για τις εκλογές την ώρα των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 27/11(!!!), όπου ενημερώνονταν συνάδελφοι πως την επομένη θα γινόταν ψηφοφορία σε εταιρεία που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ πριν το σωματείο!

4.         Κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Αθήνα ανοίχτηκαν τουλάχιστον δύο φορές οι κάλπες για να «ενοποιηθούν γιατί δεν υπήρχαν αρκετές», χωρίς η εφορευτική να ενημερώσει εκπρόσωπό μας πως επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο. Απλώς «έτυχε» στην μία από αυτές να είμαστε παρόντες.

5.         Επιστέγασμα όλη αυτής της κατάστασης ήταν η καταμέτρηση των φακέλων μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Εκεί βρέθηκαν 15 φάκελοι περισσότεροι από τους ψηφίσαντες(!!!) για την ΟΑΣΕ και 7 φάκελοι λιγότεροι από τους ψηφίσαντες για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αμέσως κατατέθηκε από τους αντιπροσώπους μας ένσταση για διακοπή της καταμέτρησης και ακύρωση των εκλογών στην Αθήνα, με δεδομένο ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η ένσταση απορρίφθηκε από την εφορευτική, η οποία δήλωσε «αναρμόδια» να λάβει μια τέτοια απόφαση...

6.         Ακόμη και με αυτά τα «αποτελέσματα», βάσει του καταστατικού του ΣΥΑΕ που προβλέπει ξεκάθαρα ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική (άρθρο 28) η παράταξή μας θα έπρεπε να λάβει μία έδρα (από καμία) στη νέα διοίκηση του σωματείου. Ενώ και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αρχικώς είχαν αποδεχθεί αυτό το γεγονός, μετά από επιμονή μελών της (όσον αφορά τη νοθεία …«αναρμόδιας») εφορευτικής και της διοίκησης της Ομοσπονδίας ΔΕΝ εφαρμόστηκε στη κατανομή των εδρών του Δ.Σ. το καταστατικό του σωματείου και η απλή αναλογική, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος. Πρέπει δε να σημειώσουμε πως πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια ήταν τα στελέχη του ΜΕΤΑ(ΣΥΡΙΖΑ).

Συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε πολύ καλά την αποστροφή που γεννιέται σε πολλούς όταν ενημερώνονται γι αυτά τα γεγονότα. Το γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί είμαστε οι πρώτοι που την αισθανόμαστε. Όμως η αποστροφή προς τις πρακτικές του εργοδοτικού συνδικαλισμού δε πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση του σωματείου μας και συνολικά του εργατικού κινήματος, στο να  θεωρήσει κανείς πως «τίποτα δεν αλλάζει». Ακριβώς το αντίθετο.

ΑΥΤΟ το σωματείο, με ΑΥΤΟΥΣ τους συσχετισμούς, οργάνωσε λ.χ. το καλοκαίρι την κινητοποίηση και απεργία των εργαζομένων στα γραφεία πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, πετυχαίνοντας την αναδίπλωση της εταιρείας. Ήταν η πίεση των συναδέλφων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που το «ανάγκασε» να στηρίξει την κινητοποίησή τους.
Σε ΑΥΤΟ το σωματείο, με ΑΥΤΟΥΣ τους συσχετισμούς, η Γενική Συνέλευση πήρε, κόντρα στη θέληση της διοίκησης, απόφαση για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών.
Τι δείχνει αυτό; Πως όταν οι εργαζόμενοι βγαίνουν οι ίδιοι στο προσκήνιο, μπορούν με τις συλλογικές διαδικασίες να παραμερίσουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τους σχεδιασμούς του.

Αυτό ακριβώς εκτιμούμε πως εκφράζει η επίθεση στις δυνάμεις της Ενιαίας και του Π.Α.ΜΕ. μπροστά στις φετινές εκλογές του ΣΥΑΕ και η προσπάθεια να μην εκφραστεί εκλογικά η άνοδός του στο κλάδο: Τον φόβο των εργοδοτών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού πως οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να ξεπεράσουν τα ιδεολογήματα περί «κοινών συμφερόντων με τις εταιρείες τους», του «λιγότερο κακού» και της ανάθεσης. Τον φόβο πως θα βγούνε οι ίδιοι στο προσκήνιο, μαζικά, οργανωμένα, συλλογικά, ανατρέποντας τους συσχετισμούς στον ΣΥΑΕ και στην Ομοσπονδία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους!

Δεσμευόμαστε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα.

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...