1 Μαρτίου 2015

Οι εξελίξεις στη «Nestle» αφορούν ολόκληρο τον κλάδο

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με εργαζόμενους στην επιχείρηση, εκλεγμένους στο κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

«Συναγερμό» έχουν σημάνει οι δυνάμεις του Συνδικάτου Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής στους εργαζόμενους της «Nestle» και σε όλον τον κλάδο, με αφορμή τις μειώσεις που επέβαλε η συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσα από ατομικές συμβάσεις, σε δεκάδες εργαζόμενους. Την Κυριακή, το Συνδικάτο έχει καλέσει σε νέα Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.


Για την κινητοποίηση και τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου, τις δυσκολίες που συναντά αλλά και τους δρόμους που ανοίγει, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αποστόλη Γαρμπή, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής, και τους Κώστα Ρούση και Χρήστο Ασπιώτη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του και εργαζόμενους στη «Nestle».
Η αντίδραση του Συνδικάτου στις μειώσεις, που «έσκασαν» τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, ήταν άμεση. Η εργοδοσία ξεκίνησε να καλεί τους εργαζόμενους από τις 6.30 το πρωί έναν έναν να υπογράψουν την ατομική σύμβαση. Μετά από λίγες ώρες, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στο εργοστάσιο του Ταύρου και έκαναν παρέμβαση, απαιτώντας να σταματήσουν οι μειώσεις.
Ζήτησαν τριμερή συνάντηση, ενώ κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση την ίδια βδομάδα. «Υπήρξε ανταπόκριση των συναδέλφων που πήραν μέρος στη συνέλευση, για πρώτη φορά μαζικά, με διάθεση για κινητοποίηση, που εκφράστηκε και με νέες εγγραφές στο Συνδικάτο», σημειώνει ο Κ. Ρούσης.

Ξέφτισε η μάσκα του «καλού» εργοδότη

Το κλαδικό Συνδικάτο είναι γνωστό στους εργαζόμενους στη «Nestle», καθώς η προσπάθεια να παρεμβαίνει στο χώρο, είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στον Ασπρόπυργο είχε γίνει καταγγελία στο ΚΕΠΕΚ για τις συνθήκες εργασίας, έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις για εργατικά ατυχήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το σοβαρό «ατύχημα» που έγινε μόλις πριν από τέσσερις μήνες.
Το Συνδικάτο έχει μέλη και από τους τρεις χώρους της επιχείρησης στην Αττική, δηλαδή τον Ασπρόπυργο, τον Ταύρο και το Κορωπί. Αρκετοί εργαζόμενοι πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα μέλη του Συνδικάτου αντιστάθηκαν σε πιέσεις της εργοδοσίας για μέτρα που επηρέαζαν αρνητικά την εργασία τους και τη ζωή τους, κάλεσαν και τους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο. Για παράδειγμα, δε δέχθηκαν να τους μεταφέρουν από το εργοστάσιο του Ταύρου σε αυτό που λειτουργεί στα Οινόφυτα, τακτική που εφαρμόζει η εταιρεία.
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, μαζική αντίδραση και κινητοποίηση δεν είχε σημειωθεί. «Η εικόνα του "καλού" εργοδότη υπήρχε και οι εργαζόμενοι δεν έδειχναν αγωνιστικές διαθέσεις. Μετά από αυτό όμως που έγινε, το κλίμα έχει αλλάξει», εξηγεί ο Χ. Ασπιώτης και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι έχουν "ψυλλιαστεί", έχουν φοβηθεί, έχουν θυμώσει. Οι μειώσεις ήταν ένα χαστούκι. Και ο τρόπος που έγιναν επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει την επίθεση με κάθε λεπτομέρεια. Ετσι, στις 6.30 το πρωί άρχισαν να καλούν έναν έναν τους εργαζόμενους, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν εκείνη την ώρα η βάρδιά τους, να υπογράψουν».

Στο γραφείο ένας - ένας...

Ο Α. Γαρμπής μεταφέρει στη συζήτηση το πώς περιέγραψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη Γενική Συνέλευση, τον τρόπο με τον οποίο απέσπασε η εργοδοσία τις υπογραφές τους: «Συνάδελφος που αρνήθηκε να υπογράψει κατήγγειλε πως τον έβαλαν μόνο του σε άλλο γραφείο, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Στον καθένα έλεγαν ότι ο προηγούμενος υπέγραψε, για να του ασκήσουν πίεση. "Ακουσα για τη μείωση της τάξης του 25% και πήγα να πέσω από την καρέκλα. Ζήτησα ένα περιθώριο να το σκεφτώ και μου απάντησαν: Γιατί, θα το γυρίσεις στην πολιτική;", ανέφερε συνάδελφος. "Αν δεν υπογράψουν οι ψυκτικοί έχουμε λύση, έχουμε προτάσεις από εξωτερικά συνεργεία", είπαν σε άλλους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπογράφηκαν οι ατομικές συμβάσεις».
Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η μάσκα του «καλού» εργοδότη έκρυβε πίσω της το αληθινό πρόσωπο της εργοδοσίας. «Δείγματα υπήρχαν και από πιο παλιά. Οταν, για παράδειγμα, η επιχείρηση προχωρούσε σε "οικειοθελείς αποχωρήσεις", με δόλωμα μια μεγαλύτερη αποζημίωση. Ετσι, απέλυαν εργαζόμενους και ανέθεταν τη δουλειά τους σε εργολάβους. Αυτό έγινε με τις καθαρίστριες. Τις απέλυσαν και τις ξαναπροσέλαβαν μέσω εργολάβου με τα μισά λεφτά», λέει ο Κ. Ρούσης.
Ο Χ. Ασπιώτης προσθέτει: «Η μείωση του προσωπικού οδηγεί και σε εντατικοποίηση, σε δουλειά κάτω από πίεση και άγχος. Λιγοστεύουν τα άτομα ακόμα και στους μηχανικούς στην παραγωγή. Κάποτε υπήρχαν 17 χειριστές και τώρα έχουν μείνει 10. Η δουλειά πέφτει σε αυτούς που μένουν».
Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι: «Τους εποχικούς τους προσέλαβαν φέτος με 2ήμερη και 3ήμερη εργασία. Οι πιο "τυχεροί", 20 άτομα όλα κι όλα δουλεύουν πενθήμερο, και για τις θέσεις αυτές έγινε κλήρωση!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρούσης. Οσο για την επίθεση, όπως εξηγεί, αυτή συνεχίζεται: «Την περασμένη βδομάδα η επιχείρηση ανακοίνωσε μεγάλες μειώσεις και στους αντιπροσώπους που κάνουν τη διανομή του παγωτού. Μάλιστα, μείωση σε αυτούς είχε γίνει και πέρσι, ενώ παράλληλα η εταιρεία είχε διακόψει τα συμβόλαια ορισμένων».

Υπόθεση όλου του κλάδου

Η πρόταση του Συνδικάτου στη Γενική Συνέλευση και το κάλεσμα που συνεχίζει να απευθύνει στους εργαζόμενους είναι, πρώτα απ' όλα, να πάρουν οργανωμένα πίσω όλες τις υπογραφές στις ατομικές συμβάσεις. Παράλληλα, να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιπλέον, το Συνδικάτο σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες, για να γίνει η εξέλιξη γνωστή στους εργαζόμενους του κλάδου.
«Αυτές οι μειώσεις δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους», εξηγεί ο Κ. Ρούσης και υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ένα πρόγραμμα εξορμήσεων που θα φέρουν σε πέρας από κοινού εργαζόμενοι από τη «Nestle» και οι δυνάμεις του Συνδικάτου.
Τέλος, από την πρόταση του Συνδικάτου, αλλά και από όσα είπαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, φάνηκε η ανάγκη να φτιαχτεί μια Επιτροπή Αγώνα, να γίνουν βήματα στην οργάνωση στο χώρο δουλειάς. «Οπως είπε ένας συνάδελφος, ακόμα κι αν οι μειώσεις μισθών παρθούν πίσω, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε. Οντως, οι ατομικές συμβάσεις και οι μειώσεις στους μισθούς πρέπει να γίνουν αφορμή για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να συνεχιστεί η συζήτηση και στην επόμενη Γενική Συνέλευση», σημειώνει ο Κ. Ρούσης.
Ο Α. Γαρμπής εξηγεί πως οι δυνάμεις του Συνδικάτου έχουν πραγματοποιήσει πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς: «Το κάλεσμα για οργάνωση και αγωνιστική ετοιμότητα έχει μεταφερθεί σε όλους τους χώρους του ομίλου της "Nestle". Στη Βόνιτσα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, στα Οινόφυτα, που λειτουργεί το εργοστάσιο καφέ, στο Κορωπί και φυσικά στον Ταύρο και στον Ασπρόπυργο. Εχουν ενημερωθεί δηλαδή οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιδράσουν στην περίπτωση που σημειωθούν ανάλογα κρούσματα.
Ακόμα, μοιράστηκε η ανακοίνωση σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με πρωτοβουλία μιας σειράς επιχειρησιακών σωματείων, όπως έγινε στην "Tasty", στην "ΕΒΓΑ", στη "ΦΑΓΕ". Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε συζήτηση στον κλάδο όχι μόνο στην Αττική, αλλά και πανελλαδικά. Το παράδειγμα της "Nestle" είναι χαρακτηριστικό για πολλούς συναδέλφους από μεγάλους χώρους δουλειάς και το ενδιαφέρον ήταν έντονο, κυρίως σε επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους είναι "καλός", που βλέπουν πως η επιχείρηση πηγαίνει καλά, έχει δουλειά και κέρδη. Πολλοί είδαν με έκπληξη αυτό που έγινε στη "Νestle" και άρχισαν να σκέφτονται πως κι ίδιοι δεν είναι απίθανο να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση».

Χρειάζεται επαγρύπνηση

Η δράση του Συνδικάτου συναντά εμπόδια και δυσκολίες, αφού παράλληλα με αυτήν ο αντίπαλος ξετυλίγει τη δική του παρέμβαση. Οπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η εργοδοσία καλλιεργεί κλίμα αναμονής και εφησυχασμού. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που αμέσως μετά την τριμερή έσπευσε να διαβεβαιώσει για τη «διατήρηση των υφιστάμενων όρων» για τους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση της εργοδοσίας για ανάκληση των ατομικών συμβάσεων.
«Στόχος της εργοδοσίας είναι να αποκόψει τους εργαζόμενους από το κλαδικό συνδικάτο και τις ταξικές δυνάμεις», επισημαίνει ο Α. Γαρμπής. Εξηγεί πως η πείρα του κλάδου αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: Λίγα χρόνια νωρίτερα, σε άλλη επιχείρηση, η εργοδοσία έστησε δικό της επιχειρησιακό σωματείο, βάζοντας τους διευθυντές της στη διοίκησή του, για να διεμβολίσει την εργοστασιακή επιτροπή του Συνδικάτου, σε μια περίοδο που πάλευε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
«Το θέμα, τελικά, είναι πολύ πιο σύνθετο από το να στηθεί ένα σωματείο ή μια επιτροπή. Χρειάζεται οργάνωση και πάλη με κατεύθυνση τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πρέπει να τσακίζεται η λογική του "μικρότερου κακού", της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, της αντίληψης ότι μια κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Το Συνδικάτο αφιερώνει στην προσπάθεια αυτή όλες τις δυνάμεις του», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...