3 Απριλίου 2015

Καταγγελία για τις υπό εξέλιξη απολύσεις στην AXA



Η Επιτροπή Αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες καταγγέλει τις απολύσεις που είναι σε εξέλιξη στην AXA Ασφαλιστική. Η εταιρεία σκοπεύει να αναθέσει σε τρίτους εργασίες του τμήματος πληροφορικής κι έτσι ξεκίνησε να περικόπτει θέσεις εργασίας από το συγκεκριμένο τμήμα. Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» στους απολυμένους, προτείνει αυτοί να συνεχίσουν να δουλεύουν για ένα διάστημα με μπλοκάκι, χωρίς κάποια «ονομαστική μείωση μισθού»...

Οι κινήσεις της ΑΧΑ είναι προκλητικές: Όχι μόνο γιατί η εταιρεία είναι παγκόσμιο μονοπώλιο στο κλάδο και  εμφανίζει μόνο στην Ελλάδα πάνω από 20 εκατομμύρια κέρδη προ φόρων στο 2014, αλλά κι επειδή οι απολύσεις αυτές έρχονται ένα μήνα αφού οι εργοδότες του κλάδου σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορά στο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο ΤΕΑΕΑΠΑΕ ως ποσοστό επί της παραγωγής ασφαλίστρων, «βάζοντας στη τσέπη» πολλά εκατομμύρια επιπλέον.

Αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά πως οι εργαζόμενοι τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο όσο αυτές υπερασπίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Και στις ζημιές, και στα κέρδη οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, αν το επιτρέψουμε.

Η εκχώρηση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες δεν είναι παρά ακόμα μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εταιρείες προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι φθηνότεροι, με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και επομένως διαφορετικά δικαιώματα. Θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους και η δουλειά να βγαίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση του επιχειρησιακού σωματείου που παρά τη σχετική ενημέρωση που έλαβε, δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Όταν ο συνδικαλισμός υιοθετεί λογικές του «λιγότερο κακού» και των «κοινών συμφερόντων εργαζομένων & εργοδοτών» δεν μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούμε να μην γίνει καμία απόλυση. Καλούμε τη διοίκηση της ΑΧΑ να πάρει πίσω την απόφαση για την ανάθεση εργασιών σε τρίτους.

Καλούμε τους συναδέλφους  της ΑΧΑ να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν τις κινήσεις της εργοδοσίας. Να μη φοβηθούν, να μην υποκύψουν στις πιέσεις αλλά να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ώστε συλλογικά κι οργανωμένα να βάλουμε φρένο στα σχέδια κάθε φορά της εργοδοσίας. Δεν χαρίζουμε τα σωματεία σε αυτούς που με τη στάση τους διευκολύνουν τους στόχους των εργοδοτών και αφήνουν τον εργαζόμενο μόνο του.


Καμία απόλυση – Στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...