29 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις, συνολικά και στον κλάδο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ξεκάθαρα είναι τα δείγματα γραφής της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Oι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγους να παραμείνουν άλλο σε στάση αναμονής. Τα προβλήματα οξύνονται και οι προσδοκίες και οι ελπίδες ότι αλλάζοντας μια κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους, διαψεύδονται. Οι περιβόητες σκληρές και υπερήφανες διαπραγματεύσεις δεν έχουν στόχο να κερδιθούν τα δικαιώματα και οι απώλειες των εργαζομένων. Ο μοναδικός δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι είναι μπροστά μας και δεν είναι άλλος από το δρόμο της συμμετοχής στη δράση, ο δρόμος της διεκδίκησης του αγώνα για όσα χάσαμε και για όσα δικαιούμαστε.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε την τρόικα να μετονομάζεται σε «θεσμούς». Η συμφωνία είναι «γέφυρα» από μνημόνια σε νέα μνημόνια. Η εξαγγελία για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ «μετατέθηκε» για αργότερα προκειμένου «να μην προκληθούν κραδασμοί στην αγορά». Παρακολουθούμε τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση (ρυθμίσεις οφειλών, έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.) να στοχεύουν μόνο στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν ουσιαστική ανάσα και επιπλέον η κυβέρνηση θα μετατοπίσει το «βάρος» σε κλάδους που είναι σε καλύτερη κατάσταση ακόμα. Παρακολουθούμε τη διατήρηση από την κυβέρνηση όλων των νόμων των μνημονίων, ενώ ταυτόχρονα καλούνται ασφαλιστικοί οργανισμοί να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε κρατικά repos προκειμένου να στηριχτεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης!!!

Την ίδια στιγμή, εκφράζεται η απαίτηση των εργοδοτών για νέες διευκολύνσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές, φοροαπαλλαγές κ.α.
Όταν μια κυβέρνηση, όπως και αν αυτοαποκαλείται, υποκλίνεται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, όταν διαπραγματεύεται αποδεχόμενη τις δεσμεύσεις και τους κανόνες της ΕΕ, δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ανατρέψει ό,τι χειροτερεύει τη ζωή μας, πολύ δε περισσότερο να ανοίξει προοπτική προς όφελος τους .

Συνάδελφοι,
Σε όλους τους κλάδους παραμένει και εντείνεται η εργοδοτική επίθεση. Οι απολύσεις, η ανεργία, η κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα απαράδεκτα προγράμματα απασχόλησης, το τσάκισμα των μισθών με κάθε τρόπο συνεχίζουν να υπάρχουν με έναν και μόνο στόχο: Να μειώνεται συνεχώς το «εργατικό κόστος» για να πλουτίζουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Έτσι και στον δικό μας κλάδο. Στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα μεσιτικά ασφαλιστικά γραφεία η ανεργία συνεχίζει να «χτυπάει» κόκκινο, η «επινοικίαση» εργαζομένων αυξάνεται, η καταργημένη κλαδική ΣΣΕ συνεχίζει να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλούς μισθούς και ατομικές συμβάσεις, η εντατικοποίηση και οι υπερωρίες είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στους περισσότερους χώρους.

Το Π.Α.ΜΕ., το ταξικό κίνημα, βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε στην ίδια ρότα και δε θα περιμένουμε αν και πότε «η οικονομία θα αντέξει» και οι «συνθήκες θα επιτρέψουν» ένα φιλολαϊκό μέτρο.
Η τακτική των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο κλάδο (ενωμένες οι παρατάξεις που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) σχετικά με τη κλαδική σύμβαση, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και το κλαδικό επαγγελματικό ταμείο (ΤΕΑΕΑΠΑΕ), είναι χαρακτηριστική:
·   Για τη κλαδική ΣΣΕ, αφού ο ΟΜΕΔ απέρριψε την επιχειρηματολογία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) πως «δεν είναι ένωση εργοδοτών» και άνοιξε το δρόμο για τη διεκδίκηση υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης, καμία προσπάθεια οργάνωσης & κινητοποίησης των εργαζομένων του κλάδου γύρω από αυτό το στόχο δεν επιχειρήθηκε. Αντίθετα, η Ομοσπονδία του κλάδου, προκειμένου να κάνει τις επόμενες κινήσεις της (αποκλειστικά νομικές πάντα), περιμένει πρώτα ...τον νέο νόμο που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις ΣΣΕ.
·   Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, είναι χαρακτηριστικό ό,τι συμβαίνει στην Εθνική Ασφαλιστική: Με αφορμή την απόλυση 4 τέτοιων συναδέλφων στα τέλη Δεκέμβρη, το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο στις ανακοινώσεις διεκδικούσαν τη κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, την απευθείας πρόσληψη όλων στην Εθνική Ασφαλιστική. Αυτή η διεκδίκηση μετά τις βουλευτικές και τις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, όπου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αυτοδύναμη, μετατράπηκε στο «να προσληφθούν απευθείας όσοι απασχολούνται πάνω από τα όρια του νόμου». Πάει περίπατο η κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και διεκδικούμε απλώς να εφαρμοστούν οι (θετικοί τώρα;) νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...
·   Για το κλαδικό μας ασφαλιστικό ταμείο, το ΤΕΑΕΑΠΑΕ, η ΟΑΣΕ ουσιαστικά προωθεί η ίδια τη σταδιακή κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ταμείου. Με δεδομένο αυτό, έχει επενδύσει αποκλειστικά στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως θα επαναφέρει την εισφορά που δίνανε οι εταιρείες επί της παραγωγής ασφαλίστρων, καθώς και στην εκδίκαση της προσφυγής της στο ΣτΕ, για την οικονομική ανάκαμψή του. Άραγε όμως, πόσα περιθώρια για τέτοιες ελπίδες αφήνει η νέα συμφωνία συγκυβέρνησης κι εταίρων, που για τα ασφαλιστικά ταμεία όχι απλά δε μιλά για πιθανότητα επαναφοράς τέτοιων ρυθμίσεων, αλλά αναφέρεται συγκεκριμένα στη «κατάργηση σταδιακά όλων των χρεώσεων υπέρ τρίτων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία;

Συνάδελφοι,
Αυτές οι τακτικές, αυτή η αναμονή, αυτή η συναίνεση με κράτος κι εργοδότες μας έφτασε ως εδώ. Η ανοχή απέναντι σε τέτοιες επιλογές των συνδικαλιστικών ηγεσιών μας έφτασε ως εδώ.

Το Π.Α.ΜΕ. απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί: Να δώσουν τέρμα στην αναμονή και το συμβιβασμό. Να βρεθούν με την επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις ασφαλιστικές εταιρείες, οργανώνοντας την αντεπίθεση των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, με βασικό αίτημα:
«Κάλυψη όλων των απωλειών- παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει»

Παίρνουμε πρωτοβουλία και διεκδικούμε:
·    Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια. Απαιτούμε διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του κλαδικού σωματείου γι αυτό το θέμα. Καταρτίζουμε δικό μας σχέδιο-πρόταση για κλαδική ΣΣΕ, στη κατεύθυνση κάλυψης των απωλειών, χωρίς τους διαχωρισμούς του παρελθόντος. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας σύμβασης πρέπει να είναι η ισχύ της για κάθε εργαζόμενο στον κλάδο, με όποια εργασιακή σχέση κι αν εργάζεται.
·    Την κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης εργασίας, κάθε μορφής επισφαλών εργασιακών σχέσεων. Απευθείας πρόσληψη όλων στις εταιρείες που εργάζονται. Κινητοποίηση ώστε ειδικά αυτοί οι συνάδελφοι να γραφτούν στα επιχειρησιακά σωματεία ΚΑΙ στο κλαδικό, μπαίνοντας στη δράση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
·    Καμία απόλυση συναδέλφου στις ασφαλιστικές. Κινητοποίηση του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων όπου αυτές επιχειρούνται. Δημιουργία επιτροπής ανέργων του κλάδου από το κλαδικό σωματείο. Επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο, για όλο το διάστημα που αυτή διαρκεί, στα 600 Ευρώ (80% των 751).

·    Αποκατάσταση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΤΕΑΕΑΠΑΕ και όλων των επικουρικών ταμείων. Επαναφορά της εισφοράς των εργοδοτών επί της παραγωγής ασφαλίστρων. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας με αναβαθμισμένες παροχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...