23 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ της 10/10/2012

Συνάδελφοι,
Στις 10/10/2012 συνεδρίασε το Δ.Σ. του κλαδικού μας σωματείου, του ΣΥΑΕ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε μετά και από απαίτηση της παράταξης της ΕΣΑΚ, που μία εβδομάδα πριν είχε ζητήσει τη πραγματοποίησή του με 4 τουλάχιστον θέματα:
  • Τον άμεσο ορισμό Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με θέμα την κλαδική ΣΣΕ.
  • Την κήρυξη από τον ΣΥΑΕ απεργίας στις 18/10 και τη μέρα ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή.
  • Την καταδίκη των σχεδίων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρόσφατο αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας, για πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, για πλήρη «απελευθέρωση αυτής της αγοράς».
  • Την υποστήριξη του ΣΥΑΕ στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, με το οποίο προβλέπεται η πλήρης κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και κάθε εφαρμοστικού νόμου που τις ακολούθησε.

Η ΕΣΑΚ, μετά τις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2011, δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Παρ’ όλα αυτά ζητήσαμε από τη διοίκηση να μας ειδοποιήσει έγκαιρα για τη μέρα και ώρα της συνεδρίασης, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας.

Η διοίκηση του ΣΥΑΕ, διαμέσου της προέδρου του Όλγας Τσόγκα, μας ειδοποίησε 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση!

Τι έγινε στη συνεδρίαση:
1)    Δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία, δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία για καμία από τις προτάσεις που καταθέσαμε, για κανένα από τα θέματα που θέσαμε προς συζήτηση. Συγκεκριμμένα:  
·  Για το θέμα της πραγματοποίησης έκτακτης γενικής συνέλευσης απορρίφθηκε χωρίς ψηφοφορία η πρότασή μας, που ήταν συγκεκριμένη και θεωρούμε πως βοηθούσε στη σωστή προετοιμασία της (μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/8tu85x5). Αντ’ αυτού, το μόνο που «αποφάσισε» το Δ.Σ. ήταν πως η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί «κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον στις 14/11». Αν δεν είχαμε επιμείνει ξανά και ξανά ούτε καν συγκεκριμένη ημερομηνία θα είχε ακουστεί.
·  Για το θέμα της πρότασης νόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη στήριξη της οποίας έχουν προσυπογράψει εκατοντάδες σωματεία και φορείς, κατατέθηκε συγκεκριμένο ψήφισμα (μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/9f35ht7), επί του οποίου και πάλι δεν έγινε ψηφοφορία. Παρ’ ότι μαζί με το αίτημά μας για σύγκλιση του Δ.Σ. είχε αποσταλεί σε αυτό και η πρόταση νόμου, τα μέλη του ισχυρίστηκαν πως πρέπει πρώτα «να τη μελετήσουν». Αφού τους εξηγήθηκε τί ακριβώς περιλαμβάνει, ανέφεραν πως «φυσικά και είναι υπέρ αυτής». Η πρόεδρος του ΣΥΑΕ δεσμεύτηκε πως το θέμα θα το φέρει και σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Όταν όμως τους ζητήθηκε να ξεκαθαρίσουν αν όλοι αυτοί οι βερμπαλισμοί σημαίνουν πως αποδέχονται το ψήφισμα ή αντίθετα το απορρίπτουν, δεν απάντησαν. Το ίδιο συνεχίζεται από την ημέρα που έγινε το Δ.Σ. εως και σήμερα, μιας και επανειλημμένα καλέσαμε τη διοίκηση του σωματείου να μας δώσει την απόφαση του Δ.Σ., θετική ή αρνητική, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση.
·  Τη καταδίκη των σχεδίων των εργοδοτών του κλάδου για κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης το Δ.Σ. του ΣΥΑΕ τη παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες, αφού, όπως μας είπαν, «ό,τι λέχθηκε στο συνέδριο της Ύδρας ήταν ανεπίσημες τοποθετήσεις. Μόνο αν βγάλει κάτι επίσημο η ΕΑΕΕ θα το καταγγείλουμε».
·  Ως προς τη κήρυξη απεργίας, δε βρήκανε καν λόγο να συζητηθεί, μιας και μέχρι τη συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε ήδη παρθεί από τη ΓΣΕΕ απόφαση για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 18/10. Το σημαντικό βέβαια για εμάς δεν ήταν να παρθεί μια τυπική απόφαση. Το σημαντικό ήταν μπροστά στην απεργία η διοίκηση του σωματείου να κάνει επιτέλους κάποια βήματα για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου: Να φτιάξει ένα πρόγραμμα περιοδιών στις εταιρείες, να προχωρήσει σε συσκέψεις στους εργασιακούς χώρους εκείνους που η επιθετικότητα της εργοδοσίας εντείνεται (και είναι πολλοί), να συζητήσει το ενδεχόμενο απεργιακής περιφρούρησης σε κάποιο χώρο τη μέρα της απεργίας, να σταθεί η απεργία με άλλα λόγια αφορμή ώστε να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς του σωματείου.
Τίποτα τέτοιο δε συνέβη: Ο ΣΥΑΕ μπροστά στην απεργία της 18/10, για άλλη μια φορά, δεν έβγαλε καν δική του ανακοίνωση! Η ανακοίνωση της ΟΑΣΕ, δε, βγήκε μία μέρα πριν την απεργία, δε μοιράστηκε πουθενά, στάλθηκε σε κάποιες εταιρείες με FAX, όπου τις περισσότερες φορές κατέληξε στα αζήτητα…
2)    Η πλήρης κατρακύλα όμως αποκαλύφθηκε όταν στο ΔΣ άρχισε να γίνεται ενημέρωση για τη δράση της διοίκησης του σωματείου το προηγούμενο διάστημα.
Εκεί η πρόεδρος του ΣΥΑΕ ενημέρωσε πως «έχει έρθει σε επαφή με μια σειρά εταιρείες για το ενδεχόμενο υπογραφής ανάμεσα στις εταιρείες και στον ΣΥΑΕ επιχειρησιακών συμβάσεων». Σε ερώτησή μας τί περιεχόμενο θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις απάντησε «αναλόγως τη κατάσταση των εταιρειών. Εμείς ξεκινάμε από την παλιά κλαδική και αναλόγως με τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης μπορεί να κάνουμε τις κατάλληλες υποχωρήσεις». Βέβαια, όπως η ίδια παραδέχθηκε, σε καμία από τις εταιρείες που έχουν γίνει τέτοιες κρούσεις δεν υπάρχει ανταπόκριση στη πρότασή τους. Οι εργοδότες του κλάδου φαίνεται να προτιμούν να πάνε το επόμενο διάστημα σε ατομικές συμβάσεις, παρά τις απανωτές υποχωρήσεις του σωματείου και της ΟΑΣΕ. Περίεργο…
Επιπλέον, σε θέμα που θέσαμε για το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, που φαίνεται να αμφισβητείται σε μια σειρά εταιρείες μετά τη λήξη ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ, η επιλογή του σωματείου δεν είναι να το διεκδικήσει δυναμικά σε όσες εταιρείες αμφισβητείται, αλλά να «περιμένει πρώτα τις κινήσεις της ΕΑΕΕ». «Μόλις γίνουν τέτοιες θα απαντήσουμε κι εμείς και ίσως κινηθούμε και νομικά» μας απάντησαν…
Τέλος, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό μέλος του Δ.Σ. ενός σωματείου να αναφέρει πως στην εταιρεία του «κάθε μήνα γίνονται 1-2 απολύσεις και πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να πάμε σε ατομικές συμβάσεις», να φέρνει πληροφορίες και για άλλη εταιρεία που έκανε 5 απολύσεις το Σεπτέμβρη και όλα αυτά να προσπερνιόνται, να μην υπάρχει καμία πρόθεση για συζήτηση αντιδράσεων εκ μέρους του σωματείου και να πηγαίνει η κουβέντα σε «επόμενα θέματα». ΠΟΙΑ «ΕΠΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ»;!;!;!
Συνάδελφοι, η προσπάθεια του ΣΥΑΕ να υπογράψει διαφορετικές σε κάθε εταιρεία επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις σημαίνει:
·         Ότι ο ΣΥΑΕ και η ΟΑΣΕ στη πραγματικότητα έχουν παρατήσει κάθε προσπάθεια για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
·         Ότι ακόμη κι αν κάποτε υπογραφεί ξανά κάποια κλαδική σύμβαση, εάν στις διάφορες εταιρείες του κλάδου έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές, βάσει των τελευταίων νόμων αυτές είναι που υπερισχύουν, ακόμη κι αν προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές και δικαιώματα.
·         Ότι σε κάθε εταιρεία του κλάδου θα ισχύουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες αμοιβών και δικαιωμάτων, αφού ταυτόχρονα δε θα υπάρχει ο ενοποιητικός παράγοντας της κλαδικής ΣΣΕ. Οδηγούμαστε έτσι σε περαιτέρω διάσπαση των εργαζομένων του κλάδου.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο αν δεν τον βάλεις εσύ!

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Ως ΕΣΑΚ δηλώνουμε πως θα πάρουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για να σταματήσει η κατρακύλα στον ΣΥΑΕ. Καμία τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς αν τα μέλη του σωματείου, οι εργαζόμενοι του κλάδου, εσείς, δεν ενεργοποιηθείτε. Γραφτείτε μαζικά μέλη στο σωματείο. Γυρίστε μια για πάντα τη πλάτη στη συμβιβασμένη τωρινή του διοίκηση. Πάρτε μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση που έρχεται. Ελάτε σε επαφή με την ΕΣΑΚ, συμμετέχετε στην επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Μόνο αν αυτή αποκτήσει «πόδια» σε κάθε εταιρεία και χώρο δουλειάς του κλάδου μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών και του πολιτικού τους προσωπικού.

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση στον ΣΥΑΕ
(στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...