29 Ιανουαρίου 2013

Εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση

[To κείμενο αναδημοσιεύεται από την Κεντρική Ιστοσελίδα του Π.Α.ΜΕ. Για να το διαβάσετε από εκεί πατάτε πάνω στην εικόνα]

Aπό την 1/1/2013 η συγκυβέρνηση πετσοκόβει για άλλη μια φορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβει βάρβαρα τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά μέ μειώσεις που φτάνουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν. 

Καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, αλλά και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. 

Οι αγρότες με την κατάργηση των δώρων στην κύρια σύνταξη χάνουν 2 συντάξεις στο έτος. 
Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-20%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:
5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ
10% στις συντάξεις 1.500- 2.000 ευρώ
15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ
20% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. 
Προετοιμάζουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. 

Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι γυναίκες, αλλά και οι ανασφάλιστοι αγρότες, αφού, πέρα από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης τίθενται νέα εισοδηματικά κριτήρια που περιορίζουν τους ανασφάλιστους δικαιούχους του ΟΓΑ. Τις περικοπές στις συντάξεις και τις νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ακολουθούν οι δραστικές μειώσεις και στις επιχορηγήσεις των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία οι μειώσεις των επιχορηγήσεων κυμαίνονται από το 32% έως και 40%! Πέραν της μείωσης του 1,1% για ΟΕΚ και ΟΕΕ δρομολογούνται νέες μειώσεις κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, ανοίγοντας το δρόμο για νέα λεηλασία συντάξεων και παροχών. 

Όσο για τα αποθεματικά των Ταμείων, αυτά καταληστεύτηκαν από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ λεηλατήθηκαν μετά το 1950. Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή, σε ετήσια βάση, έχει φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα Ταμεία - και μέσω αυτών οι εργαζόμενοι - πλήρωσαν για να στήσουν οι καπιταλιστές με δανεικά και αγύριστα επιχειρήσεις, τράπεζες, καράβια, το χρηματιστηριακό τζόγο, τελευταία με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Πλήρωσαν την ανάπτυξή τους, πληρώνουν και την κρίση τους, που έφερε η ανάπτυξή τους. Εντός του 2013 θα αρχίσουν διαδικασίες για συγχώνευση του ΟΓΑ του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στο ΙΚΑ, με στόχο εως το 2017 το ΙΚΑ να αποτελεί τον κεντρικό φορέα του συνταξιοδοτικού συστήματος

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ
Από 1/1/13 το Υπ. Εργασίας προχώρησευποχρεωτικά στην ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ , του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων ΤΕΑΔΥ , των Τομέων του ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ, καθώς και τού Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων ΤΕΑΥΕΚ. Επίσης ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του 2013 ως η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να μετατραπούν σε επαγγελματικά τα εξής Ταμεία :

ΤΕΑΑΠΑΕ Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων,ΤΕΑΠΕΠ Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών ,ΤΕΑΥΕΤ Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων,ΤΕΑΥΦΕ Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών ,ΤΕΑΧ Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών,ΤΕΑΥΝΠΤ Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων ,ETAT Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης με τη στάση τους και τη θέση τους για μετατροπή από την επικουρική σε ΝΠΙΔ βάζουν εμπόδια στους αγώνες και διευκολύνουν την εφαρμογή αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Ένα Ταμείο - ΝΠΙΔ δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε δικαιώματα, ούτε συντάξεις, μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 

Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, επειδή:
  • Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται.
  • Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να μειώσουν τις συντάξεις - παροχές.
  • Τα αποθεματικά μειώνονται με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων. Το ύψος των συντάξεων θα υπολογίζεται καθαρά σε κεφαλαιοποιητική βάση, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002. Θα προσδιορίζεται με ενιαίο τρόπο και στο ΕΤΕΑ και στα ΝΠΙΔ. Ο κίνδυνος να συρρικνωθούν εκ νέου και απότομα οι συντάξεις είναι ορατός.
Είμαστε, κατηγορηματικά αντίθετοι και στην "εναλλακτική πρόταση" για την "ανεξαρτησία" των επικουρικών Ταμείων μέσα από τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, την οποία προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μη ένταξης στο ΕΤΕΑ μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013.
Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες, μαζί με την ΕΕ προχωρούν, και μέσα από την ενοποίηση- συγχώνευση, στους στόχους τους, που είναι:
  • Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, που συμπληρώνουν τις κατά κανόνα πενιχρές κύριες συντάξεις.
  • Η δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων.
  • Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η παραπέρα είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Ούτε η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ούτε η μετατροπή των Ταμείων σε επαγγελματικά είναι η λύση. Διέξοδος μόνο ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές Η μη ένταξη ενός Ταμείου στο ΕΤΕΑ το οδηγεί στη μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο. Όμως και το ΕΤΕΑ και τα επαγγελματικά που θα γίνουν θα λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών που θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.
Στα πλαίσια αυτά, θα παλέψουμε για το συντονισμό των εργαζομένων όλων των κλάδων με τους παρακάτω στόχους πάλης:
  • Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων.
  • Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί. Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία.
  • Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, μειωμένα κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμείων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την πλουτοκρατία, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μειώσουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Λευκή Βίβλο δίνει συνέχεια στην αντίστοιχη Πράσινη Βίβλο, με τις ευλογίες των ευρωπαϊκών συνδικάτων (ETUC, ΣΕΣ) και των ντόπιων εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), και πρωτοστατεί στο σφαγιασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες των κρατών - μελών είναι αλληλένδετες,ότι η επιτυχία ή αποτυχία των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων έχουν μεγάλες επιπτώσεις και επομένως αποτελούν «θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ».

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής έχει το χαρακτήρα ουσιαστικά υποχρεωτικών στρατηγικών κατευθύνσεων στα κράτη - μέλη για τις επόμενες δεκαετίες, που τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν. Η δήλωση της Επιτροπής ότι «η πρόοδος που σημειώνουν τα κράτη - μέλη» -στη σφαγή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και συστημάτων- θα παρακολουθείται από την Επιτροπή με «δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020» σημαίνει ότι όλες οι στρατηγικές αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξήσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης θα καθοδηγούνται από την ΕΕ και θα εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κάθε κράτος - μέλος, με ενιαίο τρόπο.

Βασική κατεύθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών είναι η «μετατόπιση από συστήματα καθορισμένων παροχών σε συστήματα καθορισμένων εισφορών», με άλλα λόγια το μόνο που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι οι εισφορές που δίνουν, χωρίς να γνωρίζουν τι ποσό σύνταξης θα πάρουν! Δεύτερο κοινό βασικό χαρακτηριστικό των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη είναι η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, δηλαδή η μείωση του ύψους των συντάξεων.

Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου είναι διπλές: Αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση και ταυτόχρονα αύξηση των ετών ασφαλιστικών εισφορών, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κριτηρίων συνταξιοδότησης, γεγονός που θα σημάνει νέο πετσόκομμα και των αναπηρικών συντάξεων. Εδώ εντάσσεται και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, την οποία η Επιτροπή απαιτεί να επιταχυνθεί και να γενικευτεί σε όλα τα κράτη – μέλη.

Οι παραπάνω στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου δεν είναι καινούργιες. Περιέχονται στους στόχους των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», στις κατευθυντήριες γραμμές οικονομικού συντονισμού και απασχόλησης που καθόρισε η Επιτροπή και ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ από το 2010,από το 1990 και στη ανέχεια και περιλαμβάνονται επίσης στις συστάσεις της στα κράτη - μέλη. 

Η κατακρεούργηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με απώλειες πάνω από 12 -16 δις λόγω κουρέματος, η μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. 

Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα εγγυημένα επίπεδα συντάξεων . θα επιχειρήσουν ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται αποκλειστικά με το χρηματικό ποσό που θα καταβάλει ο εργαζόμενος, με βάση το ασφαλιστικό πακέτο που θα δημιουργεί, όπως κάνει η ιδιωτική ασφάλιση. Το έχουν ήδη αποφασίσει για την επικουρική.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
Να τους σταματήσουμε, πριν να είναι αργά
Οι αντιασφαλιστικές αλλαγές - αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από τον αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές σε ολη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιδιώκεται η σταδιακή απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και η σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα πού η «δημόσια» σύνταξη αντικαθίσταται από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα, οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της κοινωνικής ασφάλισης με συρρίκνωση της υποχρηματοδότησης, με μείωση των εισφορών και αλλαγή του τρόπου είσπραξης των, επιβολής νέας φορολογίας στα λαϊκά στρώματα για την κοινωνική ασφάλιση.

Η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν εργαλεία για την παράταση της ζωής και την βελτίωση της ποιότητας της. Να εξασφαλίζονται από την νεαρή ηλικία καλλίτερες προϋποθέσεις ζωής.

Να δουλεύουμε λιγότερο, σταθερά σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση αφού σε μικρότερο χρόνο παράγεται περισσότερος πλούτος. Να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη αφού υπάρχει υπερεπάρκεια εργατικού δυναμικού να απολαμβάνουμε αξιοπρεπείς συντάξεις.

Με τον αγώνα μας, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές οργανώσεις να μην αφήσουμε να ενταφιαστεί η εναπομείνασα δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Να διεκδικήσουμε αυτά που μάς ανήκουν. Η εργατική τάξη να κάνει κουμάντο, με την κοινωνική συμμαχία να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.Χρειάζεται αλλαγή της τάξης στην εξουσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...