2 Αυγούστου 2013

Για τις εξελίξεις στην ΕΤΕ-PROBANK-FBB

[Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Χρηματοπιστωτικού]

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ

Τα σχέδια της ΕΘΝΙΚΗΣ (ΕΤΕ) να προσλάβει τους 1200 εργαζομένους της πρώην PROBANK, όπως ακριβώς και τους 240 εργαζόμενους της πρώην FBB, δηλαδή με 6μηνες δοκιμαστικές συμβάσεις, ματαιώθηκαν.

Ο εργοδότης έκανε πίσω κάτω από την απόφαση των εργαζομένων στη μαζική  Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογός τους , να μη δεχτούν μοιρολατρικά να πληρώσουν το μάρμαρο. 


Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, με τη συμμετοχή και παρέμβασή τους στη ΓΣ συνέβαλλαν , με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, ώστε η δικαιολογημένη αγανάκτησή τους να εκφραστεί με συγκεκριμένα αιτήματα, συνέχιση των Γενικών Συνελεύσεων και οργάνωση  μορφών κινητοποιήσεων με μέτρα για την επιτυχία τους.

Συνέβαλλαν να μην περάσει ο εφησυχασμός των διαβουλεύσεων που καλλιεργούσε η ηγεσία της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου της ΕΤΕ ντυμένος με κατανόηση,  ευχές και αγωνιστικές κορώνες.

Απαίτησαν (μέσα στη ΓΣ) να συνεδριάσει  η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με αποκλειστικό θέμα  τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη PROBANK αλλά και στην FBB. 

Ταυτόχρονα η παράταξη της ΕΝΙΑΙΑΣ (ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στην ΕΤΕ), έθεσε θέμα για σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. του συλλόγου της ΕΘΝΙΚΗΣ, με σκοπό «την άμεση πρόσληψη των εργαζομένων, χωρίς 6μηνη δοκιμαστική περίοδο με πλήρη διατήρηση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν μπορούσε να πάει πίσω από τις διαθέσεις των εργαζομένων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εργοδοσία η οποία εκτιμώντας την κινητοποίηση των εργαζομένων και βλέποντας ότι η επαναπρόσληψή τους ξέφευγε από τα στενά πλαίσια της διαβούλευσης με τη συνδικαλιστική ηγεσία και τους εργαζόμενους στο περιθώριο , υποχώρησε και αποδέχτηκε την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.  Ας μην προκαλέσει η ηγεσία της ΟΤΟΕ ότι ‘’νίκησε πάλι’’. Η δική της γραμμή της συνεννόησης και της υποταγής στον εργοδότη εφαρμόστηκε στους εργαζόμενους της FBB που άφησαν την τύχη τους στα χέρια της , και βρίσκονται σήμερα με 6μηνες συμβάσεις και 580 ευρώ μισθό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση  η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ , ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, δεσμεύτηκε ότι οι ίδιες συμβάσεις θα εφαρμοστούν και για τους συναδέλφους μας της πρώην FBB.

Το ζήτημα δεν είναι τυπικό. Μας αφορά όλους. Ανοίγει η πόρτα για να μπορούν οι τραπεζίτες να προσλαμβάνουν όπως θέλουν. 

Καλούμε τους εργαζόμενους στην  PROBANK και στην FBB

•           να μην επαναπαυτούν στις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας.

•           να μην εφησυχάσουν στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ

Το γεγονός ότι οι τραπεζικοί όμιλοι βλέπουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους ως κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, δεν αλλάζει. Σταθερή επιδίωξή τους παραμένει η μείωση του κόστους εργασίας , η αύξηση της εκμετάλλευσης (μισθός, χρόνος εργασίας, σταθερή δουλειά, Υγεία Ασφάλιση).

Όμως, μπροστά ακόμα και στην πιθανότητα, να διαταραχτεί το κλίμα συναίνεσης που μεθοδικά χτίζουν με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος χρόνια τώρα τους οδηγεί να κάνουν πίσω έστω και προσωρινά. Φοβούνται την οργάνωση των εργαζομένων, την απόφαση τους να μη συμβιβαστούν , την επιλογή του δρόμου του αγώνα και της σύγκρουσης. 

Συνάδελφοι,

1.Δεν υπογράφουμε απολύσεις πριν δούμε πολύ προσεχτικά τις συμβάσεις πρόσληψης.

2. Καλούμε τους συναδέλφους της  FBB να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, τις δυνάμεις της ΕΝΙΑΙΑΣ στην ΕΤΕ και το κλαδικό σωματείο στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.


                                                 ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...