17 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Ικανοποιεί αξιώσεις εργοδοτικών οργανώσεων

[Ρεπορτάζ από το Ριζοσπάστη της 17/10/2014]

Την απόσυρση τώρα της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, όσον αφορά στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), απαίτησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε χτες. Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όριζε ότι η προσφυγή μπορεί να γίνει αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών. Αυτό σήμαινε ότι η εργοδοσία δε θα συμφωνούσε ποτέ μια σύμβαση να παραπεμφθεί στον ΟΜΕΔ, ανεξάρτητα από την τύχη που θα είχε στη συνέχεια. Το ΣτΕ με απόφασή του ακύρωσε την ΠΥΣ σημειώνοντας για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Η προσφυγή στη διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών» διαφορετικά «αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ αποτυπώνει ότι «η κυβέρνηση είναι ταξικά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέφυγε στον αντικομμουνισμό για να υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά σχετικά με τον ΟΜΕΔ «είναι κατάλοιπα μιας σοβιετικής αντίληψης» της οικονομίας ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε: «Ο αντικομμουνισμός στον οποίο κατέφυγε για να καλύψει ότι σήμερα θέλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών αποτελεί δεύτερη φύση του ΠΑΣΟΚ. Διότι, ο λύκος και αν εγέρασε, μπορεί να αλλάζει τρίχωμα, δεν αλλάζει όμως τα χούγια».

Οπως σημείωσε «με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με την εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ», αλλά «μηχανεύεται νέες διατάξεις που δημιουργούν νέα εμπόδια, εφευρίσκει νέους περιορισμούς, για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

Τέτοια νέα εμπόδια είναι ακριβώς ότι καθορίζει και το περιεχόμενο το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη οι διαιτητές, ότι δηλαδή πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στους νόμους, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί και καθορίζουν και τον κατώτερο μισθό, αλλά και τις υπόλοιπες κανονιστικές λειτουργίες. Να λάβουν υπόψη το σύνολο των οικονομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον κλάδο δηλαδή, περιορίζει, στενεύει τον άξονα κάτω από τον οποίο η διαιτησία μπορεί να βγάλει την απόφασή της.

Δεύτερον, ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει στην απόφαση του πρώτου βαθμού. Και αν δεν φτάνει και αυτή η γνωμοδότηση, δίνει τη δυνατότητα να πάνε οι εργοδοτικές οργανώσεις στο εφετείο, για να καταστείλουν την όποια απόφαση».

[Δελτίο Τύπου του Π.Α.ΜΕ.]

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία της κυβέρνησης που ακυρώνει στην ουσία την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ , για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Δεν θέλουν ούτε καν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα των συνδικάτων.
Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι υποτάσσει τα πάντα στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασύμβατες με την πολιτική που υπηρετεί.  
Καλούμε  τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου 1η Νοέμβρη στις 12 μ.μ. στο Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή μας.
Εκτελεστική Γραμματεία  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...