5 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΥΑΕ

Άσε τη ζωή που κάνεις.
Πάλεψε για τη ζωή που χάνεις!

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΥΑΕ). Παίρνουμε μαζικά μέρος στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση:

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου
18:00 - Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΤΟΕ
(Βησσαρίωνος 9 – 4ος Όροφος)


Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση στον ΣΥΑΕ
(παράταξη στηριζόμενη από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο)

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Το Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του κλαδικού μας σωματείου, του ΣΥΑΕ, τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες. Στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν πολλά, τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, όσο και συνολικά για τους εργαζόμενους της χώρας.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίζουν να παίρνονται ούτε ήταν «κεραυνός εν αιθρία», ούτε κάποιο προσωρινό φαινόμενο, που θα εξαφανιστεί με την όποια αναιμική ανάκαμψη ακολουθήσει. Είναι καλά μελετημένες, στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, που ήρθαν για να μείνουν και να ενταθούν, αν δε τις ανατρέψουμε.

Στο κλάδο μας στη τριετία που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλες αντεργατικές εξελίξεις, όπως:
  • Μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς και εκατοντάδες ανέργους, τόσο μέσω κλεισίματος εταιρειών (Eurostar, Evima, Διεθνής Ένωση κ.ά.), όσο και μέσω εξαγορών (Αγροτική από ERGO)
  • Κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Ιδιωτικοποίηση του κλαδικού επικουρικού ταμείου ασφάλισης-μετατροπή του σε επαγγελματικό.
Ιδιαίτερα η κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ είχε τεράστιες επιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες: Πρόσληψη με μισθούς-κοροϊδία για τους νέους, μειώσεις & απολύσεις για τους παλιότερους, εντατικοποίηση, αύξηση ωραρίων και ανασφάλεια για όλους μας!

Είναι σημαντικό, μπροστά και στις εκλογές του σωματείου μας, να αναρωτηθούμε: Πώς πέρασαν τόσο εύκολα αυτά τα μέτρα στους χώρους μας; Μπορούμε να τα ανατρέψουμε; Κι αν ναι, πώς;

Η μία πλευρά του προβλήματος είναι πως όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του σωματείου μας όχι απλά δεν αντέδρασε σε όλα αυτά, αλλά στάθηκε βασικό εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια αντίστασης και οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου.
Η άλλη πλευρά είναι (και έτσι και η διοίκηση του σωματείου δικαιολογεί της στάση της) πως ποτέ δε δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση, πέρα από τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ., για να κάνει κάτι διαφορετικό. Οι συνάδελφοι του κλάδου στη μεγάλη πλειοψηφία μοιάζουν αμέτοχοι, φοβισμένοι, ο καθένας στα προβλήματά του.

Σε αυτή τη κατάσταση πρέπει να μπει τέλος. Είναι ευθύνη όλων μας, του καθενός ξεχωριστά. Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε πράξη μιας μέρας. Είναι όμως μονόδρομος, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

Μπορούμε αλλιώς! Μια σειρά κλάδοι και σωματεία, που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, έχουν αποδείξει το προηγούμενο διάστημα στη πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά, ζωντανά, διεκδικητικά ΚΑΙ με αποτελέσματα το εργατικό κίνημα. Το απέδειξαν και οι συνάδελφοι γραμματείς στα περιφερειακά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, όταν το καλοκαίρι με τη μαζική αποφασιστική αντίδραση και απεργία τους απέτρεψαν τα σχέδια της εταιρείας να τους ξαναπροσλάβει μέσω εταιρείας ενοικίασης!

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και οι εκλογές του μπορούν να σταθούν μια πρώτη αφορμή γι αυτή την αλλαγή. Να σταματήσουμε να επιτρέπουμε να παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας (διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης, κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο κ.ά.) από διοικήσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν πως έχουν συμβιβαστεί με τη κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Επιπλέον, σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει το Π.Α.ΜΕ. για την Ανεργία στις 1/11, στις 12:00 στο Σύνταγμα. Να βρεθούμε εκεί, μαζί με τους συναδέλφους μας που απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τους ανέργους που έχουμε όλοι στις οικογένειές μας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη προστασία των ανέργων, δουλειά με δικαιώματα. Να κάνουμε τη διαδήλωση αυτή σταθμό στη πορεία ανασυγκρότησης του κινήματός μας!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...