1 Ιουνίου 2014

Μελέτη «ΙΟΒΕ»: Γη και ύδωρ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να γίνουν κυρίαρχες στο σύστημα

Γη και ύδωρ απαιτούν σε όφελός τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στο ασφαλιστικό σύστημα, με κύριο στόχο η επικουρική ασφάλιση να μετασχηματιστεί σε επαγγελματική, δηλαδή να ιδιωτικοποιηθεί και να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΙΟΒΕ και η Βοston Consulting Group σε μελέτη τους προτείνουν πέντε νομοθετικές αλλαγές, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για την καθιέρωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεταξύ των οποίων τη θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε όφελος φυσικά της εργοδοσίας, η οποία έτσι ουσιαστικά όχι μόνο απαλλάσσεται από το κόστος κοινωνικής ασφάλισης, αλλά επιδοτείται και από πάνω.
Η μελέτη παρουσιάστηκε την Τετάρτη 21 Μάη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επτά μεγαλύτερων διμερών Επιμελητηρίων (Ελληνοαμερικανικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνο-Ιταλικού, Ελληνο-Ολλανδικού και Ελληνο-Σουηδικό).

Οι δύο φορείς προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, διαχωρίζοντας πλήρως τη λειτουργία τους, αλλά και τη συνδρομή τους στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. Δηλαδή επί της ουσίας απαιτούν να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία και κέρδη, αλλά καμία δέσμευση και εμπλοκή στην καταβολή και στη διασφάλιση των συντάξεων. Δηλαδή «αρμέγουμε την ασφαλιστική γελάδα» και όταν στερέψει «γεια σας», όπως έγινε με την «ΕΝΡΟΝ» και άλλες περιπτώσεις.
Ειδικότερα, για την προώθηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, προτείνουν τη διευκόλυνση της ίδρυσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των ΤΕΑ (θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 3029/2002), μέσω

  • μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων ανά επιχείρηση για την ίδρυση ΤΕΑ, καθώς ο νόμος αποκλείει τη δημιουργία τους σε πολύ μικρές και μικρές εταιρείες
  • παροχής φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες για την ίδρυση ΤΕΑ
  • απλοποίησης των υφιστάμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία τους
  • νομοθέτησης ειδικού θεσμικού πλαισίου.
  • διερεύνησης του ενδεχομένου εξασφάλισης κρατικής συμμετοχής στα ΤΕΑ με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα, όπως γίνεται σε άλλες αγορές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Γερμανίας ή της Τσεχίας.

Επίσης, «ΙΟΒΕ» και «Boston Consulting Group» προτείνουν η υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση να μπορεί να μετασχηματιστεί σε επαγγελματική, με ανοικτές επιλογές ως προς το βαθμό υποχρέωσης συμμετοχής.

Ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης θεωρούν σκόπιμο να παραμείνει προαιρετικός, ωστόσο χαρακτηρίζουν αναγκαίο να διασαφηνιστεί ο θεσμικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία συμμετοχής στα σχήματα του δεύτερου πυλώνα. Δηλαδή να αλωνίζουν στον 2ο και 3ο πυλώνα αυξάνοντας τα κέρδη τους, με τους ασφαλισμένους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, έχει ήδη μειώσεις τις κύριες, στην κατεύθυνση του να ανοίξει ο δρόμος για το τριζωνικό, ιδιωτικοποιημένο ασφαλιστικό μοντέλο, όπου εγγυημένα ο ασφαλισμένος θα ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει, αλλά ποτέ πότε αν και τι ύψους σύνταξη θα πάρει. Τέτοιες μελέτες, όπως αυτή του «ΙΟΒΕ», επιχειρούν να προσδώσουν ένα δήθεν επιστημονικό, τεχνοκρατικό μανδύα προειλημμένων «αντιασφαλιστικών» παρεμβάσεων στα πλαίσια της ΕΕ και του κεφαλαίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...