1 Ιουνίου 2014

Αντιασφαλιστική ενοποίηση με ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών

Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές φέρνουν οι σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Εργασίας αλλαγές στο «τοπίο» του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Η προαγγελία για διοικητική και οικονομική ενοποίηση των 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, ουσιαστικά θα σημάνει εξίσωση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα των παροχών.
Η εκπόνηση σχετικής μελέτης γίνεται από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έπειτα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Το υπουργείο Εργασίας, μέσω διαρροών, επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, με το γνωστό επιχείρημα της «μεγαλύτερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού», η οποία θα είναι μία «αποκλειστικά διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων».
Ωστόσο, η νέα μεταρρύθμιση με το σύνθημα των «ενιαίων και δίκαιων κανόνων» περιλαμβάνει και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, δηλαδή νέες μειώσεις σε αυτές τις παροχές.
Επίσης, οι δαπάνες για τις κύριες συντάξεις -παρά τη μέχρι σήμερα ισοπέδωσή τους- συνεχίζουν να αποτελούν «κόκκινο πανί» για νέες περικοπές, στο πλαίσιο της διαρκούς «δημοσιονομικής προσαρμογής»
Όσο για την «καραμέλα» της εφαρμογής νέων πληροφοριακών συστημάτων που «οδηγεί σε υγιή ταμεία», ουσιαστικά πρόκειται για αυτονόητους και καθυστερημένους εκσυγχρονισμούς του συστήματος.
Το υπουργείο Εργασίας συνειδητά προβάλλει το διοικητικό μέρος της ενοποίησης. Και υποστηρίζει ότι έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη μείωση των διοικητικών βαρών, την εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την αύξηση των εσόδων των Ταμείων. Όμως, είναι αδύνατο η πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Τέλος, εμφανίζει το 2014 (!) ως μέγα επίτευγμα την επιδίωξη της κατάργησης των βιβλιαρίων ασθενείας και επαναλαμβάνει την εξαγγελία - ανέκδοτο κάθε κυβέρνησης, ότι η αναμονή για την απονομή των συντάξεων δε θα ξεπερνά τις λίγες ημέρες, ακόμη και αν κάποιος έχει πολλές διαδοχικές αλλαγές στην ασφαλιστική του κάλυψη...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...