25 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή προς την εφορευτική επιτροπή για την απόφαση παράτασης των εκλογών του ΣΥΑΕ

Αθήνα, 25/11/2014
Προς: Εφορευτική Επιτροπή ΣΥΑΕ

Συνάδελφοι,
Με τη παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία και τον προβληματισμό μας για την χτεσινή σας ανακοίνωση, με την οποια επιλέγετε να παρατείνετε τις εκλογές του ΣΥΑΕ στην Αθήνα την Δευτέρα 1/12 και τη Τρίτη 2/12/2014.

H παράταξή μας έχει κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των συναδέλφων στις αρχαιρεσίες. Από τη προκήρυξη της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ μέχρι σήμερα, έχουμε περάσει επανειλημμένα από δεκάδες εταιρείες. Έχουμε μιλήσει κυριολεκτικά με χιλιάδες συναδέλφους, καλώντας του σε μαζική συμμετοχή όχι μόνο στις εκλογές, αλλά σε κάθε διαδικασία του σωματείου.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, πρώτοι ενημερώσαμε πως θεωρούσαμε προβληματικές τις αρχικές ώρες ψηφοφορίας στα γραφεία του σωματείου και ζητούσαμε αυτές να τροποποιηθούν-παραταθούν. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε σωστή επιλογή τη παράταση τις ψηφοφορίας τη Τρίτη 25/11 μέχρι τις 20:00.

Η αύξηση των ημερών όμως είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα. Οι φετινές εκλογές του ΣΥΑΕ στην Αθήνα, παίρνοντας υπ’ όψιν και την μετάθεση της ψηφοφορίας στην International Life για τις 26/11, ήδη διαρκούν 7 ημέρες (θυμίζουμε πως οι προηγούμενες εκλογές στην Αθήνα είχαν διαρκέσει 3 μέρες) και απλώνονται σε ένα διάστημα 14 ημερών (14/11-28/11)! Μαζί με την παράταση που ανακοινώσατε, μιλάμε πλέον για 9 ολόκληρες ημέρες εκλογών στο ΣΥΑΕ μέσα σε 18 ημέρες, μόνο στην Αθήνα! Για 5 ημέρες εκλογών στα γραφεία του σωματείου!!!

Επισημαίνουμε τα εξής:
·           Ειδικά με το φετινό πρόγραμμα των εκλογών, όπου στήθηκαν κάλπες σε τόσες εταιρείες με τέτοια γεωγραφική διασπορά, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για 5 ημέρες εκλογών στα γραφεία του σωματείου.
·           Ούτε από τη μέχρι τώρα συμμετοχή στις εκλογές, ούτε από την εικόνα που έχουμε από τις εταιρείες στις οποίες βρεθήκαμε προεκλογικά, προκύπτει η ανάγκη γι αυτή τη παράταση. Δεν υπήρξε πουθενά παράπονο πως κάποιοι «δεν προλαβαίνουν» επειδή ήταν λίγες οι μέρες. Όπου έχει παρατηρηθεί μειωμένη συμμετοχή, αυτή οφείλεται σε άλλους λόγους και δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες παρατάσεις. Ούτε άλλος έκτακτος παράγοντας υπάρχει που να εμπόδιζε τη προσέλευση και να δικαιολογούσε μια τέτοια παράταση. Η σύμπτωση της ψηφοφορίας με την απεργία στις 27/11 λ.χ. αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, μεταθέτοντας τη ψηφοφορία για τις 25/11. Τίτοτε άλλο δεν προέκυψε.
·           Οι φετινές εκλογές του σωματείου μας ήδη, χωρίς την τωρινή παράταση, είναι οι πιο μακρόσυρτες στην ιστορία του. Ήδη, χωρίς την τωρινή παράταση, θεωρούμε πως είναι οριακά εξασφαλισμένη η αξιοπιστία και η διαφάνειά τους.
Σχεδόν σε όλες τις ψηφοφορίες της Αθήνας ως σήμερα παρεβρίσκονταν μόνο 1 μέλος της εφορευτικής. Όλοι οι υπόλοιποι που αναμίχθηκαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν υποψήφιοι με κάποιο συνδυασμό.
Με το σημαντικό ζήτημα της εξασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου που θέσαμε επανηλλειμένα, υπό αυτές τις συνθήκες, η εφορευτική στους περισσότερους χώρους ελάχιστα ασχολήθηκε.
Για κινήσεις όπως το άνοιγμα/άδειασμα της περιφερόμενης κάλπης δεν ενημερωθήκαμε από την εφορευτική, απλώς έτυχε και ήμασταν παρόντες.
Οι ακριβείς ώρες/τοποθεσίες ψηφοφορίας στην επαρχία ανακοινώνονταν στο συνδυασμό μας την τελευταία στιγμή, ενώ για τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη που είναι σε εξέλιξη δεν μπήκατε καν στον κόπο να μας στείλετε κάποια ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση, είστε υπεύθυνοι για την επιλογή σας.

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...