5 Νοεμβρίου 2014

Διακήρυξη για τις εκλογές του ΣΥΑΕ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του κλαδικού μας σωματείου. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές άλλαξαν πολλά για τους εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά για τους εργαζόμενους της χώρας, με τα εργατικά δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο του λαού να γυρνάνε δεκαετίες πίσω.
Σε αυτό το πισωγύρισμα είναι συνυπεύθυνες και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο, για τα φαινόμενα υποταγής και εκφυλισμού του κινήματος. Με τη στάση τους έβαλαν πλάτη για να περάσουν  αυτά τα μέτρα εύκολα, χωρίς αντιστάσεις, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι το δικό μας κλάδο «δε θα τον πιάσει η μπόρα».


Στον κλάδο μας στη τριετία που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλες αντεργατικές εξελίξεις, όπως:
  • Μεγαλύτερη συγκεντροποίηση της αγοράς και εκατοντάδες ανέργους, τόσο μέσω κλεισίματος μεσιτικών γραφείων και εταιρειών (Eurostar, Evima, Διεθνής Ένωση κ.ά.), όσο και μέσω εξαγορών (Αγροτική από ERGO).
Τί έκανε η διοίκηση του ΣΥΑΕ (δηλ. η ενιαία παράταξη ΔΑΚΕ-ΑΠ(ΣΥΡΙΖΑ)-ΠΑΣΚΕ); Από τη μία, μαζί με τη διοίκηση της ΟΑΣΕ, υπερασπίστηκαν τον «υγιή ανταγωνισμό», συνεργάστηκαν με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) για την προώθησή του. Από την άλλη, «ξαφνιάζονταν» με τα λουκέτα και τους ανέργους που έφερνε αυτός.
Τί κάνει ο ΣΥΑΕ για την οργάνωση των εκατοντάδων αυτών συναδέλφων; Αρνείται την πρότασή μας για συγκρότηση επιτροπής ανέργων, μέσω της οποίας οι ίδιοι θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η «δράση» του περιορίζεται στη συνεργασία με την ΕΑΕΕ «ώστε να τους ξαναβρεί δουλειά»: Προωθεί την επιδοτούμενη εργασία -δώρο στους εργοδότες-, με το αζημίωτο: Να κρατά τους συναδέλφους στο χέρι, «υποχρεωμένους», να αναπαράγει την πλειοψηφία του στο συνδικαλιστικό κίνημα.

  •  Κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία ακολούθησε η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε δεκάδες εταιρείες.
Τί έκανε η διοίκηση του ΣΥΑΕ; Οι διοικήσεις της ΟΑΣΕ και του ΣΥΑΕ, από την περίοδο που ακόμη συζητούσαν με την ΕΑΕΕ την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης, άφησαν συνειδητά τους εργαζόμενους του κλάδου στο περιθώριο. Αρνήθηκαν δεκάδες φορές τις εκκλήσεις μας για Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις υπεράσπισης της σύμβασης. Ήταν πρόθυμοι να δεχθούν μειώσεις ως και 12%, άσχετα αν η ΕΑΕΕ τελικά το απέρριψε γιατί ήθελε ακόμη μεγαλύτερες!
Ούτε σε μία από τις δεκάδες εταιρείες, όπου την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ ακολούθησαν μειώσεις μισθών και αλλαγές ωραρίων, ο ΣΥΑΕ δεν προσπάθησε να οργανώσει την αντίδραση των συναδέλφων. Αντίθετα, περιφερόταν στις εταιρείες για να τις «πείσει με υγιή διάλογο» να υπογράψουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, πράγμα που φυσικά καμία δε δέχθηκε.
Καμία προσπάθεια δε γίνεται από τον ΣΥΑΕ και για την οργάνωση των νέων συναδέλφων, ανάμεσα στους οποίους οργιάζουν μορφές εργασίας όπως «ενοικίαση εργαζομένων», 4ωρα, Voucher. Αντίθετα, ακόμη …το σκέφτεται αν μπορούν να είναι μέλη του, την ώρα που τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου δεν τους εγγράφουν καν ως τέτοια! Ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων ανάλογα με τη σχέση εργασίας εφαρμόζεται δηλαδή από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

  • Ιδιωτικοποίηση του κλαδικού επικουρικού ταμείου - μετατροπή του σε επαγγελματικό - κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς.
Τί έκανε η διοίκηση του ΣΥΑΕ; Οι εξελίξεις στο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ραγδαίες. Όπως σε κάθε επικουρικό ταμείο, μετά τη ληστεία των αποθεματικών μέσω του PSI, μπήκε το ψευτοδίλημμα: Ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ή μετατροπή σε ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο και «αυτονόμησή» του;
Η διοικήσεις του ΣΥΑΕ και της ΟΑΣΕ με διθυράμβους και σε πλήρη σύμπραξη με την ΕΑΕΕ επέλεξαν το δεύτερο. Από τη πλευρά μας τονίσαμε πως και οι δύο δρόμοι (ένταξη στο ΕΤΕΑ ή ιδιωτικοποίηση) έχουν ίδια κατάληξη: Την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. για πλήρη κατάργηση των επικουρικών ταμείων, την αντικατάστασή τους με την ιδιωτική ασφάλιση. Τονίσαμε πως η επιλογή για ιδιωτικοποίηση θα φέρει την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς επί της παραγωγής, το οικονομικό αδιέξοδο.
Έτσι και έγινε. Σήμερα το ΤΕΑΕΑΠΑΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με την οικονομική ασφυξία από 1/1/2015, ενώ η ΕΑΕΕ ζητά, προκειμένου να αποδίδει ένα υποπολλαπλάσιο του ποσού που έδινε, το management του ταμείου, την πλήρη ιδιωτικοποίησή και ουσιαστική κατάργησή του. Μπροστά σε αυτά οι διοικήσεις ΣΥΑΕ και ΟΑΣΕ, αντί να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου, περιδιαβαίνουν στις εταιρείες καθησυχάζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», διαφημίζοντας τις συμφωνίες που έχουν κάνει για συνεργασία του ΤΕΑΕΑΠΑΕ με ιδιωτικά μονοπώλια της Υγείας. Προωθούν ακόμα πιο γρήγορα την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ταμείου!

Το κύριο συμπέρασμα που βγαίνει από όλες τις εξελίξεις στον κλάδο είναι ένα:
Με τη γραμμή που εφαρμόζει η κοινή παράταξη ΔΑΚΕ-Α.Π.(ΣΥΡΙΖΑ)-ΠΑΣΚΕ στον ΣΥΑΕ και την ΟΑΣΕ, με τη γραμμή δηλαδή της συναίνεσης με την εργοδοσία, της παρουσίασης των στόχων αυτής ως στόχους των εργαζομένων, της ανοιχτής συνεργασίας με την ΕΑΕΕ και του «λιγότερο κακού», όχι απλά δεν «έσωσε» κατακτήσεις, αλλά μας οδηγεί από υποχώρηση σε υποχώρηση, καλλιεργεί τη μοιρολατρία ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Η συνεύρεσή τους σε κοινό ψηφοδέλτιο δεν εκφράζει την ενότητα των εργαζομένων όπως υποκριτικά διατυμπανίζουν. Εκφράζει την κοινή τους πλεύση στην αντίληψη ενός κινήματος υποταγμένου, συμβιβασμένου με τις επιδιώξεις των εργοδοτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Με συνέπεια κρύβουν τις αιτίες των προβλημάτων. Ξεγελούν τους εργαζόμενους, δημιουργώντας προϋποθέσεις απογοήτευσης και ενός κινήματος απροετοίμαστου να αντιμετωπίσει οργανωμένα και με σχέδιο τη συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματά του.


 Τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του συστήματος, που το κεφάλαιο μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει: Καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις, αγοράζοντας φθηνότερα την εργατική μας δύναμη, εμπορευματοποιώντας την Υγεία και την Παιδεία, αυξάνοντας Ανεργία και  Φόρους.
Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι θέμα κακού διαπραγματευτή αλλά της ανάγκης των επιχειρηματιών να υπερασπιστούν την κερδοφορία τους.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρετεί η ΕΕ και όσοι υποκλίνονται σε αυτή, δεν μπορεί παρά να πατήσει πάνω σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε «σωτήρες» και κυβερνητικές αλλαγές, δηλ. να μένουν στο περιθώριο. Η πείρα έχει δείξει ότι και στην περίοδο της ανάπτυξης, κανένα δικαίωμα δε χαρίστηκε. Όλα αποσπάστηκαν και κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες, απεργίες, διεκδικήσεις. Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργαζόμενους.

Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Τώρα να ακουστεί η δική μας φωνή!

Αν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μπόρεσαν να «παίξουν μπάλα» ανενόχλητες τα προηγούμενα χρόνια, αυτό οφείλεται στο ότι τους το επιτρέπαμε. Είναι ώρα αυτό να το αλλάξουμε.

Μπορούμε! Η αγωνιστική απόφαση της Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΑΕ, κόντρα στη θέληση της διοίκησής του, για συμμετοχή του σωματείου στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. τη 1/11 δείχνει το δρόμο: Με τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Μπορούμε! Ο αγώνας των 200 εργαζομένων στα ασφαλιστικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το καλοκαίρι, όταν απειλήθηκαν με απόλυση αν δεν αποδέχονταν να παραιτηθούν και να επαναπροσληφθούν ως ενοικιαζόμενοι, δείχνει το δρόμο: Δεν έμειναν σε νομικές ενέργειες, όπως αρχικά τους πρότεινε η ΟΑΣΕ. Δεν «τσίμπησαν» στα «τυράκια» της εργοδοσίας. Μαζικοποίησαν την οργάνωσή τους. Επέμειναν στη σύγκρουση με την Εταιρεία. Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, με μαζική συμμετοχή. Έτσι πέτυχαν την αναδίπλωση της εταιρείας.

Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στο γήπεδο, «να παίξουν μπάλα» οι ίδιοι! Με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές και τη δράση του Συλλόγου να απομονώσουν αυτούς που υποσκάπτουν τα συμφέροντά μας.
Γύρνα την πλάτη στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό που συνειδητά καλλιεργεί η ηγεσία του ΣΥΑΕ.


Ειδικά σήμερα που δεν αρκεί ένας αμυντικός αγώνας στον κλάδο χωριστά, που η επίθεση του

κεφαλαίου είναι ενιαία, ΕΝΙΑΙΑ και ΤΑΞΙΚΗ πρέπει να είναι και η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που σου προτείνουμε

Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε πράξη μιας μέρας. Είναι όμως μονόδρομος, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Δύναμή μας η ταξική μας δράση, το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, η αλληλεγγύη μας και η συμπόρευσή μας με άλλους κλάδους. Έλα μαζί μας στο δρόμο του ταξικού αγώνα. Πέρνα στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου.

ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ υπέρ του ταξικού κινήματος, υπέρ του ΠΑΜΕ και της ΕΑΣΚ στο ΣΥΑΕ.


  • Κανένας εργαζόμενος στις Ασφαλιστικές Εταιρίες, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, να μην είναι έξω από το Σωματείο μας.
  • Σε κάθε χώρο να φτιάξουμε Επιτροπές Αγώνα που θα υπερασπίζονται τα προβλήματα του κάθε χώρου, του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης, θα μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ.
  • Οργανώνουμε και στηρίζουμε τους άνεργους του κλάδου μας, με τους ίδιους στο προσκήνιο.
  • Παλεύουμε ενάντια στην «ενοικίαση εργαζομένων», την επιδοτούμενη εργασία – ανακύκλωση της ανεργίας. Στηρίζουμε ειδικά αυτούς τους συναδέλφους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
  • Καμία μείωση/κατάργηση εργοδοτικής εισφοράς στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ. Καμία μείωση σύνταξης ή αύξηση εισφοράς των εργαζομένων. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές.

Στις εκλογές του ΣΥΑΕ κάνουμε το πρώτο βήμα,
ψηφίζουμε-στηρίζουμε το ταξικό ψηφοδέλτιο της

ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Για Δ.Σ. στο ΣΥΑΕ, για την ΟΑΣΕ και για ΕΚΑ ψηφίζουμε μαζικά:


Αθανασόπουλος Διονύσης (ΑΟΝ)
Αρμούτης Τάκης (Aigaion)
Βούλτσος Νίκος (Anytime/Interamerican)
Κοκορόγιαννη Εμμανουέλα (Anytime/Interamerican)
Κοτσά Νεκταρία (ERGO)
Κούβαρη Νικολέττα (Fasmagroup, Μεσιτικό Γραφείο)
Λυμπριτάκης Γιάννης (Νέος Ποσειδώνας)
Μπέχλος Νίκος (ΑΧΑ)
Νιάνιος Νίκος (Personal Insurance)
Πάλλη Μαρία (Γραφείο Εθνικής Ασφαλιστικής)
Τζουγκράκη Ανδρονίκη (Credit Agricole Life)
Τσαγκάρη Αντωνίνη (ING)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...