30 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση για τη Κοινωνική Ασφάλιση: Με το «χρηματοδοτικό κενό» ανοίγει δρόμο σε νέες περικοπές

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7677477
[Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη 30/10]

Το δρόμο για την επιβολή νέων δραστικών περικοπών και ανατροπών στις συντάξεις και στις παροχές των Ταμείων ανοίγει η κυβέρνηση, μετά και τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που μίλησε για κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού του 2014» στην κοινωνική ασφάλιση, υπολογίζοντάς το μάλιστα στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, αφού η κυβέρνηση μείωσε αυτοβούλως τη χρηματοδότηση των Ταμείων για το 2014 κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, τώρα αναζητά δήθεν τα 500 εκατομμύρια, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που δε βρεθούν, θα πάρει νέα μέτρα.

Τα 500 εκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι τα αναζητά στη βελτίωση του «εισπρακτικού μηχανισμού» των Ταμείων και αυτό θα γίνει με σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (αναγγέλθηκε για χτες, αλλά τελικά δεν κατατέθηκε). Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με τους διοικητές των Ταμείων, απ' όπου προκύπτει η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για νέες ανατροπές, ο Γ. Βρούτσης σημείωσε:
«Φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει έναν κύκλο "νοικοκυρέματος" στην οργάνωση του ασφαλιστικού, εξοπλίζει τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη... Γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δε θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».
Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση, με τη γνωστή παραφιλολογία περί «νομιμότητας» και «εστίες ανομίας», προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ποιοι στοχοποιούνται άμεσα
Τα μέτρα αυτά και τις ομάδες των ασφαλισμένων που πάνω τους θα επιπέσει ο πέλεκυς της «νομιμότητας» το επόμενο διάστημα, φωτογράφισαν την προηγούμενη βδομάδα από κοινού ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών.
Κάτω από τον τίτλο «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», συγκυβέρνηση και τρόικα στοχοποιούν περί τους 400.000 ασφαλισμένους που έχουν «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκονται δηλαδή κοντά στη συνταξιοδότηση και δεν υπάγονται στα νέα αυξημένα γενικά ανώτατα ηλικιακά όρια που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή υπάγονταν σε κάποια μεταβατική διάταξη. Χοντρικά, οι ομάδες που απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή/και μείωση συντάξεων, είναι:
  • Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο, που ενώ είχαν τα απαραίτητα ένσημα, δεν έχουν ακόμα το όριο ηλικίας.
  • Οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 2012 σε δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη ηλικία.
  • Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ που ανάλογα με τα έτη ασφάλισης υπάγονται σε ρυθμίσεις με μεταβατικά όρια πριν τα ανώτερα γενικά που έχουν πλέον καθιερωθεί, δηλαδή είτε το 67ο έτος ηλικίας, είτε τα 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος ηλικίας.
  • Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και μειώσεις στις συντάξεις με πρώτους στη σειρά τους συνταξιούχους- ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, αλλά και συνταξιούχους σε μικρότερες ηλικίες.
  • Εννοείται πως το 2014, νέες μειώσεις θα επιβληθούν από διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί και πρωτίστως στις επικουρικές και στα εφάπαξ.
Τα κυβερνητικά προσχήματα
Το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό», είναι το κυβερνητικό εύρημα και ένα ακόμα πρόσχημα, για να δρομολογηθεί η παραπέρα συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί το πραγματικό χρηματοδοτικό κενό είναι αυτό που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, των οποίων οι χαμηλές συντάξεις τους εξανεμίζονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Αλλωστε, παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες για βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού, το βέβαιο είναι ότι η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να «ευημερεί». Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους να παρακρατούν τις εργατικές εισφορές και να μην τις αποδίδουν στο ΙΚΑ. Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ:
  • Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται για φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
  • Οι συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο 1,792 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι τέλους. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμάει ότι από τα 8 δισ. μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα μισά, ενώ τα 1,678 δισ. ευρώ τα χρωστάνε επιχειρήσεις που πλέον δε λειτουργούν!
  • Οσο για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, αυτοί καρκινοβατούν, αφού από τους 73.204 επιτόπιους ελέγχους των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕΑ) το 2009, πέρυσι διενεργήθηκαν μόλις 37.175 επιτόπιοι έλεγχοι, δηλαδή οι μισοί.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί
Το νομοσχέδιο «νοικοκυρέματος» που προωθείται στη Βουλή, κινείται στην πεπατημένη. Περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές παρεμβάσεις, όπως οι εξής:
1. Την ενιαία δήλωση μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων όλων των εισφορών, για κύριες, επικουρικές και πρόνοιας και όχι μόνο για τις εισφορές κύριας σύνταξης, όπως γίνεται μέχρι τώρα.  
2. Την επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όταν εργαζόμενοι αν και έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνης», δεν καταχωρούνται ταυτόχρονα και στις ΑΠΔ.  
3. Την ενίσχυση ελέγχου και διασταυρώσεων μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται στις ΑΠΔ και αυτών που καταβάλλονται πραγματικά από τις επιχειρήσεις.  
4. Επέκταση της εφαρμογής του εργόσημου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακής απασχόλησης.
5. Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών δανειοληπτών από τον ΟΕΚ, που στην πράξη βέβαια δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξυπηρέτηση των τραπεζών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που αυξάνει το ποσοστό καταβολής προσωρινής σύνταξης στο 95% της σύνταξης που δικαιούται κάποιος με βάση τα ασφαλιστικά του δεδομένα. Μπροστά στην τεράστια καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα Ταμεία, πρόκειται για ένα μπάλωμα που δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων.

Με άλλη διάταξη θα προβλέπεται η συνταξιοδότηση αγροτών με 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ σε ηλικία 62 ετών, καθώς η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ υποχρέωνε και τους αγρότες σε παραπάνω χρόνια παραμονής στην ασφάλιση, αυτή μπορούσε να ξεπεράσει και τα 40 έτη ασφάλισης (στην περίπτωση που κάποιος είχε ασφαλιστεί από νεαρή ηλικία) επειδή δεν υπήρξε η σχετική πρόβλεψη και για τους αγρότες σφαλισμένους στον ΟΓΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...