22 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PRAKTIKER»: Σε θέση μάχης για την επιχειρησιακή σύμβαση


[Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη 22/10/2013]

Τους εκβιασμούς με τους οποίους η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει νέα επιχειρησιακή σύμβαση, με μειώσεις 7% στους μισθούς, ή ατομικές συμβάσεις, απέρριψαν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», στη μαζική Γενική Συνέλευση που έκαναν το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους ταξίδεψαν από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις, στήριξαν την πρόταση που εισηγήθηκε το ΔΣ του Σωματείου: Να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις 2% και να μη δεχθούν καμία μείωση, να μην υπογράψει κανείς ατομική σύμβαση κάτω από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που θα κλιμακωθούν.
Να σημειωθεί ότι οι μισθοί τους είναι «παγωμένοι» στα 920 ευρώ (μεικτά για τους 8ωρους) εδώ και πέντε χρόνια, ενώ η επιχείρηση εμφάνισε κέρδη 3,5 εκατομμύρια, προ φόρων, για το 2012. Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να πάρει αποφάσεις για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Προειδοποίησαν ακόμα την εργοδοσία να μην εκβιάσει με απολύσεις. Τέλος, αποφάσισαν να εναντιωθούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και να μη δουλέψουν στις 3 Νοέμβρη, την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου νόμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Τέλος, αποφάσισαν συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γεράσιμος Τσεκούρας, οι μειώσεις αφορούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους, καθώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους η επιχείρηση αξιώνει να μην ισχύει η Σύμβαση, πράγμα που σύντομα θα οδηγήσει σε αντικατάσταση όλων των σημερινών εργαζομένων με φθηνότερους. «Δουλεύω για 20 χρόνια στην εταιρεία, που τότε είχε 3 καταστήματα», ανέφερε μια εργαζόμενη και αναρωτήθηκε πώς φτιάχτηκαν άλλα 11 καταστήματα μέσα σε αυτά τα χρόνια. «Από τον πλούτο που παράγουμε εμείς με τη δουλειά μας», έδωσε αμέσως την απάντηση.

Αναφέρθηκε επίσης στους δεκάδες νέους που δουλεύουν στα «Praktiker» μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αποτελούν στην ουσία τζάμπα εργατική δύναμη για την εργοδοσία. «Αυτά τα παιδιά είναι τα δικά μας παιδιά», σημείωσε, και τόνισε πως οφείλουν να παλέψουν ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Μεταξύ άλλων, στη συνέλευση παρευρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στο πλευρό του Σωματείου και παλεύουν για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη του κλάδου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...