15 Οκτωβρίου 2013

Βρετανία: Eργαζόμενοι με συνδικαλιστική δράση σε «μαύρη λίστα» εταιρειών

[Αναδημοσιεύεται από το 902.gr. Η είδηση κι εδώ]

Οχτώ κατασκευαστικές εταιρείες της Βρετανίας παραδέχτηκαν ότι έκαναν χρήση της «μαύρης λίστας» στην οποία βρίσκονταν εργαζόμενοι που ήταν «ενοχλητικοί» για την εργοδοσία.
Οι εταιρείες -«Balfour Beatty», «Carillion», «Costain», «Kier», «Laing O'Rourke», «Sir Robert McAlpine», «Skanska UK» και «Vinci PLC»- έχουν εκδώσει μια κοινή δήλωση ζητώντας συγγνώμη για την ανάμειξή τους στη μαύρη λίστα.
Η ύπαρξη της λίστας ανακαλύφθηκε το 2009 σε παράνομη βάση δεδομένων στα γραφεία του Consulting Association μετά από επιδρομή που πραγματοποίησε το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών. Περισσότεροι από 3.200 εργαζόμενοι είχαν καταχωρηθεί στη λίστα ως «ανεπιθύμητοι» από τους εργοδότες, λόγω της συμμετοχής τους στη δράση των συνδικάτων.
Οι οκτώ εταιρείες συμφώνησαν να καθιερώσουν ένα σύστημα αποζημιώσεων για κάθε εργαζόμενο που θίχτηκε από αυτή τη λίστα.
Σαράντα τέσσερις εταιρείες βρέθηκαν να χρησιμοποιούν τη μαύρη λίστα και το σωματείο Unite πιέζει τις υπόλοιπες 36 εταιρείες να μην «αποφεύγουν τις ευθύνες τους» και να δεσμευτούν για την ένταξη στο σύστημα χωρίς καθυστέρηση. Ο εθνικός εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB, Justin Bowden, είπε ότι ήταν «ένα σημαντικό βήμα», αλλά το επόμενο θα είναι για τις επιχειρήσεις να «καθαρίσουν και να πληρώσουν».
Τόνισε επίσης ότι μόνο το 15 τοις εκατό από αυτούς στη μαύρη λίστα είναι ενήμεροι γι' αυτό και απαίτησε ότι οι εταιρείες πρέπει να ενημερώσουν τους αντίστοιχους εργαζόμενους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...