15 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου: Στην Εθνική Ασφαλιστική απολύονται 194 εργαζόμενοι και επανέρχονται ως «ενοικιαζόμενοι»!



Στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κερδών (+20,6 εκ.€ το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος) με μείωση του εργατικού κόστους, σε βάρος δηλαδή των εργαζομένων, στοχεύει η Εθνική Ασφαλιστική επιδιώκοντας να απασχολεί εργαζόμενους μέσω εταιρίας ενοικίασης εργαζομένων. Είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που για χρόνια εργάζονται στην εταιρεία με δικαιώματα (μισθολογικά και θεσμικά) πολύ μακριά από τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων στον κλάδο, νιώθοντας διαρκή ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Ασφαλιστική τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απόλυση 194 εργαζομένων της και τη συνέχιση της εργασίας τους ως ενοικιαζόμενοι. Πρόκειται για τις/τους γραμματείς των περιφερειακών ασφαλιστικών γραφείων ζωής της εταιρείας, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανήκαν στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας και αμείβονταν τυπικά μεν από τους επικεφαλής των γραφείων, ουσιαστικά δε από την ίδια. Σήμερα η εργοδοσία τους θέτει το εκβιαστικό δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη «μεταφορά» τους σε εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων με την οποία ήδη έχει συνεργασία (ICAP) και τη συνέχιση της εργασίας τους ως ενοικιαζόμενοι πλέον στη θέση που είχαν, είτε να απολυθούν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συγκεκριμένων εργαζομένων από μια σειρά ασφαλιστικά γραφεία της εταιρείας στην Αττική. Παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Στην παρέμβασή τους επιδίωξαν να αναλύσουν τί ακριβώς σημαίνει η «αλλαγή εργασιακού καθεστώτος» που προτείνεται στους εργαζόμενους: Πως αποδεχόμενοι τη πρόταση της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι χάνουν εργατικά δικαιώματα, αποζημιώσεις και προϋπηρεσία. Εξήγησαν πως η πρόταση που μέχρι στιγμής «ακούγεται» για το ύψος των αποδοχών τους στο νέο εργασιακό καθεστώς (κινείται κατά μέσο όρο περίπου στο ύψος που είχαν και τώρα) είναι «τυράκι» της εργοδοσίας προκειμένου να αποσπάσει τις υπογραφές τους, αφού έπειτα η ICAP θα μπορεί οποτεδήποτε αυτές να τις αναπροσαρμόσει μονομερώς ή ακόμη και να τους απολύσει χωρίς αποζημίωση, αφού δε θα τους έχει αναγνωριστεί καμία προϋπηρεσία. Η πρόταση που ακούστηκε από εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας που ήταν παρόν στη σύσκεψη για «θεσμικές και νομικές κινήσεις που θα κάνει η Ομοσπονδία» δεν αποτελεί λύση, το σημαντικότερο είναι η συσπείρωση και η δράση των ίδιων των εργαζομένων

Η παράταξη του ΠΑΜΕ στο κλαδικό σωματείο (ΣΥΑΕ) ενημέρωσε τον πρόεδρο και απαίτησε την άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί στις Ασφαλιστικές Εταιρείες καλούν τις/ τους εργαζόμενους να μη λυγίσουν, να απορρίψουν τις προτάσεις της εργοδοσίας. Να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα που τις επόμενες μέρες θα παρέμβει τόσο στις διοικήσεις κάθε ασφαλιστικού  γραφείου όσο και στη κεντρική διοίκηση της εταιρείας. Να προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, τη μορφή κινητοποίησης που θα επιλέξουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...