22 Ιουλίου 2014

Εθνική Ασφαλιστική: Πρώτος απολογισμός ενός αγώνα που συνεχίζεται!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε ασφαλιστικά γραφεία,

Τις τελευταίες μέρες οι 194 εργαζόμενοι στα περιφερειακά γραφεία ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής είχαν μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών: Το σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, να τους σπρώξει σε παραίτηση και επαναπρόσληψη από το μηδέν μέσω εταιρείας ενοικίασης, έπεσε στο κενό! Η εργοδοσία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να παγώσει την όλη διαδικασία!

Αυτό που μέτρησε πρώτα απ’ όλα ήταν τα αντανακλαστικά, η πρωτοβουλία, η αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων. Μέσα σε μία μέρα από το άκουσμα της πρόθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής κατάφεραν να συντονιστούν και, αν και διάσπαρτοι σε πολλούς χώρους και άγνωστοι μεταξύ τους, να οργανώσουν τη πρώτη συνάντησή τους. Δεν φοβήθηκαν τον εκβιασμό και τις απειλές. Μέσα από συσκέψεις αποφάσισαν να μην υπογράψει κανείς και στον εντεινόμενο εκβιασμό να υπογράψουν μέσα σε δύο μέρες, επέλεξαν να απαντήσουν αποφασιστικά, με 24ωρη απεργία τη Πέμπτη 17/7. Όταν λίγες ώρες πριν την απεργία άρχισε να διαχέεται πως «τα πάντα παγώνουν, δε χρειάζεται να απεργήσετε», δεν έκαναν πίσω. Προχώρησαν κανονικά στην απεργία η οποία, τουλάχιστον στην Αττική,  είχε τεράστια επιτυχία,  ενώ σε πολλά ασφαλιστικά γραφεία ήταν καθολική! Αυτό είναι που καθόρισε την αναδίπλωση της εταιρείας.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των παρεμβάσεων του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Αγώνα στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων. Κόντρα στις συναινετικές λογικές των εκπροσώπων της ΟΑΣΕ που αρχικά συνέστηναν στους συναδέλφους να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίσαμε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα (νομικά, ερωτήσεις στη Βουλή κ.α.), το κύριο βάρος ωστόσο πρέπει να πέσει στην οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, στη μαζικοποίησή της, στον αγωνιστικό προσανατολισμό της. Όταν εντάθηκε ο εκβιασμός από την εταιρεία για να υπογράψουν άμεσα, προτείναμε να δοθεί συλλογική, μαχητική απάντηση με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα κεντρικά της εταιρείας.

Οι συνάδελφοι βρίσκονται στην αρχή, όχι στο τέλος ενός αγώνα:
  • Δε χωράει καμία επανάπαυση. Η εργοδoσία αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έκανε πίσω. Αν και όταν αποφασίσει να επανέλθει με τέτοιες ή παρόμοιες προτάσεις θα αναζητήσει άλλη μέθοδο, θα προσπαθήσει να κάμψει την ενότητά τους.
  • Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι πολλοί δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, υπάρχουν απολαβές πολλών ταχυτήτων, πολλές απλήρωτες υπερωρίες. Η διεκδίκηση των αιτημάτων για απευθείας πρόσληψη στην Εθνική Ασφαλιστική, για ενιαίο ύψος απολαβών κ.ά., πρέπει να γίνουν πράξη, να μη μείνουν στα χαρτιά.
  • Μπορεί να δοθεί μόνιμη μορφή στη συσπείρωση που αυτή τη στιγμή έχουν πετύχει: Να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπής αγώνα, που θα αποκτήσει σταθερές επαφές με όλα τα γραφεία πανελλαδικά, που θα μαζεύεται τακτικά, θα συντονίζει, θα ενημερώνει και θα κινητοποιεί αγωνιστικά τους συναδέλφους των γραφείων πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, για το σύνολο των εξελίξεων που τους αφορούν!


Ειδικά σήμερα, δε μπορεί κανείς να μένει μόνο στο τι θα συμβεί στο δικό του χώρο εργασίας. Σε έναν κλάδο με καταργημένη κλαδική ΣΣΕ, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέα επίθεση σε εργατικά & ασφαλιστικά δικαιώματα, που οι νέες μορφές εργασιακών σχέσεων όλο και διευρύνονται στις ασφαλιστικές εταιρείες, όλοι, μα ειδικά όσοι έχουν κάνει το πρώτο βήμα να σηκώσουν κεφάλι, πρέπει να δουν ενιαία την οργάνωση του αγώνα με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...