15 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ

Συνάδελφε εργαζόμενε στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα ασφαλιστικά γραφεία,
Αυτές τις μέρες το κλαδικό μας σωματείο, ο ΣΥΑΕ, περιοδεύει σε μια σειρά εταιρείες και ασφαλιστικά γραφεία, μοιράζοντας «κάρτες μέλους» του κλαδικού επαγγελματικού μας ταμείου, του ΤΕΑΕΑΠΑΕ. Οι κάρτες αυτές έρχονται να διευκολύνουν τη πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΤΕΑΕΑΠΑΕ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, με τις οποίες το ταμείο ξεκίνησε να συνεργάζεται. Στις σχεδόν πανηγυρικές περιοδείες του το σωματείο «ενημερώνει» για τις παροχές υγείας που έχει εξασφαλίσει το ΤΕΑΕΑΠΑΕ. Ταυτόχρονα, καθυσηχάζει τυχόν ανησυχίες για το μέλλον του ταμείου. Όλα καλά δηλαδή…

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πριν από λίγες εβδομάδες η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, εκτός των άλλων καταργεί από 1/1/2015 τους «κοινωνικούς πόρους» μιας σειράς επαγγελματικών -πρώην επικουρικών- ταμείων ασφάλισης. Μέσα σε αυτά βρίσκεται και το δικό μας κλαδικό ταμείο, το ΤΕΑΕΑΠΑΕ, που χάνει τα έσοδα που είχε ως ποσοστό επί της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτοί είναι γύρω στο 80% των συνολικών εισφορών του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην εξέλιξη αυτή η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, της ΟΑΣΕ, αντέδρασε ως εξής: Καταρχήν συνεδρίασε και …εντόπισε τον ένοχο: «Πρόκειται για μια ακατανόητη και άστοχη παρέμβαση της κυβέρνησης σε ένα ανεξάρτητο και υγιές ταμείο». Κατόπιν, κάλεσε τον συνήθη συνομιλητή της, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), να «αντιδράσουν από κοινού». Όμως, τι έκπληξη! Η ΕΑΕΕ  απέρριψε τόσο αυτό το αίτημα, όσο και κάθε συζήτηση περί αντικατάστασης της εισφοράς επί της παραγωγής με αύξηση άλλης εργοδοτικής εισφοράς. Έτσι η ΟΑΣΕ κατέληξε πως το μόνο που μένει είναι να προσφύγει νομικά στην ελληνική και ευρωενωσιακή δικαιοσύνη κατά του νόμου, ενώ «αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει καρπούς, από 1/1/2015 θα πρέπει αναγκαστικά το ΤΕΑΕΑΠΑΕ να πάρει μέτρα για μείωση των συντάξεων & παροχών ή/και αύξηση των εισφορών (των εργαζομένων)».

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα γύρω από αυτές τις εξελίξεις:

  • Η αντεργατική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης δεν ήταν «ακατανόητη» και «άστοχη», αλλά εξαιρετικά στοχευμένη. Δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο νομοσχέδιο που περιείχε τη κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» των πρώην επικουρικών ταμείων, περιείχε και διατάξεις που διευκολύνουν τη δημιουργία ομαδικών ασφαλιστηρίων υγείας/σύνταξης ανά επιχείρηση. Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ήρθε να προωθήσει παραπέρα την πολιτική της Ε.Ε. για το ασφαλιστικό, τους λεγόμενους «τρεις πυλώνες ασφάλισης». Ήρθε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών μονοπωλιακών ομίλων, που τις εκφράζει στη χώρα μας η ΕΑΕΕ. 
  • Λίγες μέρες μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σε εκδήλωσή της τόνισε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2015 πρέπει να έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει ουστιαστικά στις ασφαλιστικές να ελέγχουν τον «δεύτερο πυλώνα ασφάλισης», αυτόν της επαγγελματικής-επικουρικής ασφάλισης. Άλλωστε από το φθινόπωρο του 2013 η ΕΑΕΕ έχει παρουσιάσει τη δική της πρόταση γι αυτό το πυλώνα, η οποία συμβαδίζει  πλήρως με τη βαρβαρότητα που προωθεί στη κοινωνική ασφάλιση το σχέδιο της Ε.Ε.: Μιλά για έναν υποχρεωτικό πρώτο πυλώνα ασφάλισης που θα δίνει 360 Ευρώ σύνταξη και ελάχιστες παροχές υγείας. Προβλέπει έναν δεύτερο πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τα διάφορα επαγγελματικά ταμεία θα τα διαχειρίζονται θυγατρικές ασφαλιστικών εταιρειών. Δε θα καθορίζουν κάποιες ΣΣΕ τις εισφορές, αλλά το κράτος και η αγορά. Ο πελάτης ασφαλιζόμενος επιλέγει όποιο επαγγελματικό ταμείο θέλει, ανεξαρτήτως κλάδου που εργάζεται. Τα επαγγελματικά ταμεία ανταγωνίζονται βάσει ασφαλίστρων, καλύψεων και παροχών το ένα το άλλο, λειτουργούν ως άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση όπως υπάρχει και σήμερα. 
  • Τι σημαίνουν πρακτικά οι στοχεύσεις της ΕΑΕΕ για το νέο ταμείο μας, το ΤΕΑΕΑΠΑΕ; Σημαίνους πως στόχος των εργοδοτών του κλάδου είναι εδώ και καιρό η διάλυσή του (όπως και κάθε κλαδικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης). Στόχος είναι το ταμείο -όπως και κάθε ταμείο του «δεύτερου πυλώνα» που οραματίζονται-, να το διαχειρίζεται κάποια/κάποιες ασφαλιστικές και αυτό αντί να κοστίζει στους εργοδότες, να φέρνει επιπλέον κέρδη στο ασφαλιστικό κεφάλαιο. 
  • Η μετατροπή του επικουρικού μας ταμείου σε επαγγελματικό προ διετίας, η ενοποίηση των άλλων επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, ήταν το πρώτο αποφασιστικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση. H υπογραφή συμβολαίων ανάμεσα στο νέο μας ταμείο και σε μονοπωλιακούς ομίλους ιδιωτικής υγείας (Υγεία, Metropolitan, Ιατρικό Διαβαλκανικό κτλ.), που οι ηγεσίες του κλαδικού σωματείου και της ΟΑΣΕ έχουν το θράσος να περιοδεύουν αυτές τις μέρες σε μια σειρά εταιρείες και να διαφημίζουν στους εργαζόμενους του κλάδου σαν «επιτυχία», ήταν άλλο ένα τέτοιο βήμα. 
  • Η ΕΑΕΕ αυτό το γνωρίζει καλά. ΑΥΤΟΣ είναι ο βασικός λόγος που στήριξε και στηρίζει αυτές τις αλλαγές. H ηγεσία της ΟΑΣΕ επίσης το γνωρίζει. Δε παραπλανήθηκε. Είναι συνειδητός και σταθερός προπαγανδιστής της «κερδοφορίας της ασφαλιστικής αγοράς», της εργασιακής ειρήνης, των εργοδοτικών συμφερόντων. Αυτή τη λογική -του κεφαλαιοποιητικού συστήματος- υπερασπίστηκε ΜΕ ΛΥΣΣΑ η ηγεσία της ΟΑΣΕ απέναντι στη πρόταση του ΠΑΜΕ μπροστά στην ίδρυση του νέου ταμείου, η οποία ήταν και είναι να παλέψουμε -συντονισμένα με άλλους κλάδους- ΤΟΣΟ ενάντια στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ ΟΣΟ και ενάντια στην αυτοκαταστροφική για τα συμφέροντα των εργαζομένων μετατροπή του ταμείου μας σε ΝΠΙΔ, για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών ταμείων. Τότε ο γραμματέας της ΟΑΣΕ το είχε δηλώσει καθαρά: «Δε μετατρέπουμε το ταμείο σε ΝΠΙΔ απλά επειδή πιεζόμαστε λόγω ενοποίησης στο ΕΤΕΑ. Πάγια επιδίωξη της ΟΑΣΕ είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα» (Γενική Συνέλευση του ΣΥΑΕ, 20/12/2012).
Συνάδελφοι, είναι ώρα να τελειώνουμε με ιδεολογήματα και αυταπάτες!


Οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές μόνο να χάσουν έχουν από τις κυοφορούμενες αλλαγές στη κοινωνική ασφάλιση. Τίποτα δεν έχει να μας δώσει η αυξημένη κερδοφορία των ασφαλιστικών που αυτές θα επιφέρουν. Τα παραδείγματα είναι σήμερα δεκάδες. Την ώρα που οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα έχουν κέρδη εκατομμυρίων, εμείς ζούμε τα λουκέτα εταιρειών, τις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις, προσλαμβανόμαστε πλέον με το κατώτατο μισθό, συχνά ως ενοικιαζόμενοι, με ωράρια-λάστιχο.

Η πλήρης κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης σημαίνει πως το δικαίωμα σε περίθαλψη, φάρμακα, επιδόματα και συντάξεις παύει να είναι ενιαίο για κάθε ασφαλισμένο. Εξατομικεύεται ανάλογα με το πόσα έχει να δώσει ο καθένας για κάθε «παροχή» χωριστά και μπαίνει κάτω από όρους και προϋποθέσεις ανάλογες αυτών των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Πως χάνεται και ξαναξεκινά από το μηδέν και με χειρότερους όρους όταν κάποιος βρεθεί σε θέση (λ.χ. ανεργία, ανασφάλιστη εργασία) που δε μπορεί να καταβάλει τις εισφορές του για κάποιο διάστημα. Πως καμία παροχή δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά εξαρτάται από τη πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαχείρηση των ταμείων. Είναι μια εξέλιξη που χτυπά κάθε εργαζόμενο και ενιαία πρέπει να απαντηθεί, να αποτραπεί! Όλοι μαζί, με τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών πρωταγωνιστές, πρέπει να εμποδίσουμε τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές πρέπει να τσακίσουμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στο κλάδο μας. Το ΤΕΑΕΑΠΑΕ δε μπορεί να προστατευθεί με εκκλήσεις σε αυτούς που θέλουν τη διάλυσή του, ούτε με προσφυγές στα δικαστήρια των οργανισμών που προωθούν αυτή τη πολιτική. Μπορεί να προστατευθεί μόνο αν στα σωματεία μας και στην ΟΑΣΕ επικρατήσει γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις επιδιώξεις της. Γραμμή οργάνωσης των συναδέλφων σε κάθε εταιρεία και γραφείο. Γραμμή πάλης για την υπογραφή νέας καθολικής κλαδικής ΣΣΕ, ώστε να εξασφαλίζονται εισφορές και για το ταμείο μας.

Με στόχο την οργάνωση των παραπάνω, σας καλούμε σε σύσκεψη, τη Πέμπτη 17/7/2014, στις 18:30, στα γραφεία του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής (Πλ. Μητροπόλεως 10).
https://drive.google.com/file/d/0BwiT1zAFJ6I7VDFtWThMTExNbEU/edit?usp=sharing

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...