1 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ - Ελιγμός υποταγής στην εργοδοσία

[Άρθρο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Για να δείτε το κείμενο στη σελίδα της εφημερίδας, πατάτε πάνω στην εικόνα]
 
Σε ελιγμό που συγκαλυμμένα αλλά ουσιαστικά στηρίζει τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς κατέφυγε η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην «Εθνική Ασφαλιστική» με πρωτεργάτη την παράταξη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλες δύο παρατάξεις στο ΔΣ του Συλλόγου είναι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ.
Η διοίκηση της «Εθνικής Ασφαλιστικής» έχει καταγγείλει την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η νέα της πρόταση είναι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 8,5% και -όπως αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου- η κατάργηση όλων των συμβάσεων από το 1978 μέχρι σήμερα.
Η αντίδραση του ΔΣ του Συλλόγου στην πρόταση της εργοδοσίας είναι να «πετάξει το μπαλάκι» στους εργαζόμενους, ύστερα από πρόταση που έκανε η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία». Την επόμενη Δευτέρα οργανώνει μυστική ψηφοφορία στην οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν τάχα ανεπηρέαστοι και χωρίς φόβο αν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση της εργοδοσίας. Βεβαίως, τόσο η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» όσο και το ΔΣ του Συλλόγου που τάχα διαφωνούν με τη ΣΣΕ προειδοποιούν τους εργαζόμενους ότι η εργοδοσία θέτει το δίλημμα «ή υπογράφετε την κατάργηση των συνολικών δικαιωμάτων που είχαμε κερδίσει, ή θα σας επιβάλουμε ατομικές συμβάσεις» (από χθεσινή ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας»), «το τελεσίγραφο της Διοίκησης είναι ότι αν δε συμφωνηθεί το προτεινόμενο από αυτή κείμενο της ΣΣΕ, η Εταιρία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις» (από προχθεσινή ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου).
Δηλαδή, η ηγεσία του Συλλόγου παρουσιάζει το δίλημμα σύμβαση με μείωση μισθών ή υπογραφή ατομικής σύμβασης με ακόμα μεγαλύτερη μείωση ως το μοναδικό. Ετσι, αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και τους στερεί τη δυνατότητα να οργανώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης, με καλύτερους όρους. Πρόκειται για μια περίτεχνη μέθοδο χειραγώγησης των εργαζομένων, που καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την απογοήτευση.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...