19 Σεπτεμβρίου 2012

Ως εδώ! Όλοι στην Απεργία με το Π.Α.ΜΕ., 26 Σεπτέμβρη, 10:30 στην Ομόνοια!

Συνάδελφοι, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την εργατική τάξη της χώρας συνολικά, μα και για τους εργαζόμενους του κλάδου ειδικότερα. Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα που οδηγούν κυριολεκτικά στην εξαθλίωση, την ώρα που τα χαράτσια, η εφορία, η απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της υγείας αδειάζουν καθημερινά τις τσέπες όλων μας, στον κλάδο μας έχει λήξει από τις 10 Αυγούστου η τρίμηνη μετενέργεια της καταγγελθείσας από την ΕΑΕΕ κλαδικής ΣΣΕ. 


Οι εργοδότες του κλάδου άμεσα άρχισαν να αξιοποιούν αυτό το γεγονός. Στην Εθνική Ασφαλιστική υπογράφτηκε νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ με μειώσεις 8,5%, στην ΑΧΑ είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες κινήσεις, μια σειρά Ασφαλιστικές ήδη από τη μισθοδοσία του Αυγούστου θεωρούν κάποια από τα επιδόματα «οικιοθελείς παροχές» που είναι στην ευχέρειά τους για πόσο θα τις δίνουν, ενώ η ΕΑΕΕ διοργανώνει για τις εταιρείες-μέλη της εκδήλωση στις 20/9, προκειμένου να «λυθούν απορίες» σε σχέση με τις «δυνατότητες» που προκύπτουν για τους εργοδότες μετά τη λήξη της ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ.

Το ερώτημα είναι: Τα σωματεία μας τί κάνουν; Εμείς τί κάνουμε;


Ο ΣΥΑΕ, το κλαδικό σωματείο, έχει οδηγηθεί στην αχρηστία. Μετά τις αρχαιρεσίες του το Νοέμβρη του 2011, σε μια εποχή με τόσο έντονες εξελίξεις στα εργασιακά, η μόνη του κίνηση ήταν να οργανώσει μια «εκδήλωση ενημέρωσης» στις αρχές Απριλίου. Εκεί, μπροστά σε 250 συναδέλφους που μαζεύτηκαν παρά την ουσιαστική ανυπαρξία του σωματείου, η διοίκησή του, μαζί με αυτή της ΟΑΣΕ, παραδέχθηκε πως προτείνει η ίδια μειώσεις στις συζητήσεις της με την ΕΑΕΕ. Στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ που μίλησαν, τονίζοντας πως μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος παλεύοντας να μην περάσει καμία μείωση, ζητώντας να συγκληθεί συνέλευση του ΣΥΑΕ, να ετοιμαστούμε για απεργία σε ολόκληρο τον κλάδο για τη ΣΣΕ κ.ά., απάντησαν με χυδαίες επιθέσεις. «Το να παλέψεις σήμερα να μη γίνουν μειώσεις –όπως λέει το Π.Α.ΜΕ.- είναι σαν να πιστεύεις πως μπορείς να χτίσεις πισίνα στη κόλαση», μας απαντήσανε τότε μεταξύ άλλων…

Από εκεί όμως που πρέπει όλοι οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι να βγάλουν συμπεράσματα είναι από όσα έγιναν στην Εθνική Ασφαλιστική: Μετά από μία πετυχημένη 48ωρη απεργία που έγινε μόλις η εταιρεία κατήγγειλε την παλιά επιχειρησιακή ΣΣΕ στα τέλη Φλεβάρη, το ίδιο το σωματείο στην Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να «συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζημιών που θα είχε η εταιρεία από το PSI», πρότεινε νέα μειωμένη ΣΣΕ!!! Το αποτέλεσμα φυσικά, ελλείψει αντίθετης φωνής, ήταν να ανακοπεί κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. 

Έτσι κύλησαν και οι επόμενοι μήνες, με το σωματείο αντί να οργανώνει την αντίδραση των εργαζομένων στις κάθε φορά και χειρότερες προτάσεις της διοίκησης, να τις «συζητά υπεύθυνα». Έτσι φτάσαμε στα τέλη Αυγούστου το σωματείο να προχωρά σε «δημοψήφισμα» μεταξύ των εργαζομένων, για να «αποδεχθούν ή όχι την εργοδοτική πρόταση για νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ».

Το σημαντικό εδώ είναι τί λέγανε οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» πηγαίνοντας προς αυτό το δημοψήφισμα. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν ξεκάθαρα «υπέρ» της εργοδοτικής πρότασης αφού, όπως λέει η ΔΑΚΕ με ανακοίνωσή της στις 3/9 «υποστηρίξαμε τον Μάιο την θέση να δεχτούμε την μεσοσταθμική ετήσια μείωση του 15% (…) η τωρινή πρόταση είναι χειρότερη (…) Πιστεύουμε ότι σε ένα περιβάλλον που καθημερινά δυσκολεύει ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας».

Η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη, σε ανακοίνωσή της στις 21/8 αναφέρει «θα μπορούσαμε να κάνουμε τη θυσία. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τα ελάχιστα δυνατά, αν ένας πραγματικός ηγέτης μας το ζητούσε και μας έπειθε. Ένας γενναίος επικεφαλής που θα μας έλεγε ότι πρώτος αυτός θα περικόψει εξίσου όχι απλά το μισθό του αλλά τις παροχές του του για το καλό της εταιρίας (…)Τότε βεβαίως και θα τους ακολουθούσαμε, όπως όλους τους στρατηγούς σε όλες τις μεγάλες μάχες.»

Βάσει αυτής της λογικής η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», στην τελική της ανακοίνωση πριν το «δημοψήφισμα» στις 31/8, αφού αναφέρει πως η διοικήσεις της εταιρείας, σε αντίθεση με τους ίδιους «όχι μόνο δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε ασφαλιστική εταιρία, αλλά ούτε  και το αυτοκίνητό τους δεν ασφαλίζουν στην ίδια τους την εταιρία. Έχουν βρει κάπου καλύτερα, έχουν κάποιο γνωστό πράκτορα που τους βρίσκει πιο  φτηνά ασφάλιστρα. Δεν το πονάνε το μαγαζί.», αφού τονίσει πως «Σε κάθε περίπτωση η Συλλογική Σύμβαση είναι απείρως καλύτερη από την ατομική σύμβαση» καταλήγει πως «Δεν θα σας προτείνουμε το τι θα πρέπει να ψηφίσετε.»

Με δυο λόγια δηλαδή, οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στην Εθνική, αφού κάλεσαν τους εργαζόμενους «να αποφασίσουν οι ίδιοι», πέρασαν όλο το διάστημα μέχρι την ψηφοφορία τονίζοντας πως 1)Πάνω από όλους και όλα είναι το «καλό» της εταιρείας, πως 2) όσο οι εργαζόμενοι καθυστερούν να αποδεχθούν μια μειωμένη ΣΣΕ τόσο το χειρότερο για τους ίδιους, 3) αναπαρήγαγαν ξανά και ξανά το εργοδοτικό επιχείρημα πως μη αποδοχή μειωμένης ΣΣΕ σημαίνει ψήφο υπέρ των ατομικών συμβάσεων, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος να φορτώσουν την ευθύνη γι αυτές στους ίδιους τους εργαζόμενους αν προέκυπταν…

Με αυτά τα δεδομένα φτάσαμε στην ψηφοφορία! Κι ακόμα κι έτσι, σχεδόν το 40% είπε ένα περήφανο «ΟΧΙ»!

Συνάδελφοι, 

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Αυτός ο δρόμος δεν βγάζει πουθενά. Οι υποχωρήσεις σήμερα δεν διασφαλίζουν απολύτως τίποτα, απλώς στρώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα αύριο. Δείτε το και πρακτικά στην περίπτωσή μας: Ακόμη και αν είχε υπογραφεί προσωρινά η κλαδική ΣΣΕ που πρότεινε η ΕΑΕΕ, αυτή θα έληγε στις 31/12/2012 σύμφωνα με την τελευταία της πρόταση. Σε λίγους μήνες δηλαδή θα ήμασταν στο ίδιο ακριβώς σημείο με σήμερα, έχοντας όμως ήδη κατά 30% μειωμένη κλαδική ΣΣΕ. 
Αυτή η κατάσταση ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει! Πρέπει όμως να σπάσουν οι αυταπάτες πως μαζί με την «ανάκαμψη της οικονομίας», την «αύξηση των κερδών», όποτε αυτά έρθουν και για όσο κρατήσουν, θα επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα. Η ανάκαμψη των κερδών τους θα βασιστεί κυριολεκτικά πάνω σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους! 

Επιπλέον, είναι ανάγκη εδώ και τώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, που μήνες τώρα είναι ξεκάθαρο πως παίζουν το παιχνίδι των εργοδοτών. Όσο αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους, οι πιθανότητες να αποκρούσουμε την εργοδοτική επίθεση, να έχουμε κατακτήσεις, είναι μηδαμινές. Χρειάζεται ΤΩΡΑ να γραφτούμε όλοι στα σωματεία μας. Είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ η επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες να μαζικοποιηθεί, να «ριζώσει» σε κάθε χώρο εργασίας. Χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα.

Σας καλούμε στη γενική απεργία της 26ης του Σεπτέμβρη να κάνετε το πρώτο βήμα! Να «νεκρώσει» κάθε ασφαλιστική. Να βρεθούμε μαζί στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10:30 στην Ομόνοια.


ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ  - ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΝΑ ΖΕΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...