24 Μαΐου 2021

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ & ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ

Συνάδελφοι,

Την ώρα που το υπουργείο εργασίας ανακοίνωνε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, έληγε στις 6 Μάη και η μετενέργεια της κλαδικής ΣΣΕ, η οποία επήλθε μετά από απόφαση του ΟΜΕΔ τον Δεκέμβρη του 2020. Μια σύμβαση που έφερε αναδρομικές αυξήσεις σε πολλούς συναδέλφους μετά από χρόνια απουσίας κλαδικής ΣΣΕ. Γι αυτό οι εργοδότες του κλάδου κυνηγούν με κάθε μέσο να αποφύγουν και να περιορίσουν την εφαρμογή της.

Κάποιοι από αυτούς πάτησαν στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και ακόμη και σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει την ΣΣΕ σε όλους τους συναδέλφους.

Άλλοι περίμεναν πώς και πώς να λήξει η μετενέργεια της Σύμβασης και «ενημερώνουν» τις τελευταίες μέρες ήδη περιχαρείς τους συναδέλφους πως «δικαιούνται να τους πάρουν πίσω ότι δικαιώματα τους έφερε η σύμβαση», μέσα στα οποία βέβαια και το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο 5ήμερο-39ωρο που αυτή προβλέπει!

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Άλλωστε πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου ήδη με την καταβολή των αυξήσεων της ΣΣΕ «ενημέρωναν» το προσωπικό πως η κλαδική ΣΣΕ τροποποιεί τις ατομικές συμβάσεις του προσωπικού μόνο «μέχρι τη λήξη της αναγκαστικής ισχύος της», εννοώντας πως μετά η ΣΣΕ είναι σα να μην υπήρξε ποτέ!

Κάτι τέτοιο όμως ακόμη και με τους τωρινούς νόμους είναι ψευδές! Με την εφαρμογή της σε κάθε εργαζόμενο, η κλαδική ΣΣΕ έχει γίνει τμήμα της ατομικής του Σύμβασης και ως τέτοιο παραμένει και μετά την λήξη της μετενέργειας, μην επιτρέποντας στον εργοδότη να «επαναφέρει» μονομερώς τους όρους όπως ίσχυαν πριν!

Η ουσία όμως είναι να βγουν συμπεράσματα από αυτή την  κίνηση και να οργανωθεί η αντίδρασή μας.  Μπροστά και στις ανατροπές τους αιώνα, την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά. που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, γίνεται αντιληπτό πως καμία «δικλείδα ασφαλείας», κανένα ατομικό «δικαίωμα άρνησης» δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, που φτάνει πολύ πέρα από τα κάθε φορά «νόμιμα όρια»! Άλλωστε για ποιο 39ωρο και 5ήμερο θα μιλάμε, όταν το νέο νομοσχέδιο καταργεί και για μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στις ασφαλιστικές (Τηλ Κέντρα, IT, Λογιστήρια κ.ά.) την Κυριακή Αργία;

Γι αυτό και είναι αδιέξοδος ο δρόμος της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του ΣΥΑΕ, που απέναντι στις προθέσεις των εργοδοτών να «εξαφανίσουν» την ΣΣΕ, απλά συμβουλεύουν όσους συναδέλφους καταγγέλλουν τον εργοδότη τους πώς θα αποφύγουν σε ατομική βάση τις όποιες μειώσεις ή θα κρατήσουν ατομικά το «ωράριό τους».

Καλούμε σε ζωντανή σύσκεψη των εργαζομένων του κλάδου για να οργανώσουμε την δράση μας:

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΗ – 7:00 μ.μ. – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10

·         Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

  • Πλήρη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ σε κάθε εργαζόμενο κάθε επιχείρησης στον κλάδο.

·         Ούτε σκέψη για αναίρεση των ρυθμίσεων της ΣΣΕ – εφαρμογή της και στις νέες προσλήψεις!

·         Άμεση πραγματοποίηση ζωντανής ΓΣ του κλαδικού σωματείου μας, του ΣΥΑΕ. Στην απεργία που έρχεται για το νέο αντεργατικό τερατούργημα ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους κλάδους, δίνουμε την απάντησή μας νεκρώνοντας τις ασφαλιστικές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...