4 Νοεμβρίου 2012

Αν δε τους σταματήσουμε θα μας τσακίσουν! Είναι ώρα ξεσηκωμού σε κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία, σε κάθε ασφαλιστικό γραφείο!


Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το νέο πακέτο μέτρων που είναι έτοιμη να ψηφίσει στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εξαθλίωση της εργατικής τάξης της χώρας. Κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, αύξηση εργάσιμης ημέρας, μείωση αποζημιώσεων απόλυσης, μείωση-περιορισμός επιδομάτων ανεργίας, νέοι φόροι, νέες κρατήσεις, αποκρατικοποιήσεις, ένας κατάλογος δίχως τέλος με έναν κεντρικό στόχο: Τσακισμένους εργαζόμενους, μειωμένο εργατικό κόστος που θα φέρει τεράστια αύξηση κερδοφορίας για την πλουτοκρατία, ειδικά με την «ανάκαμψη της οικονομίας».

Στο κλάδο μας οι εξελίξεις αυτές είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τη λήξη και της μετενέργειας της καταγγελθείσας κλαδικής ΣΣΕ, έχουμε ένταση της εργοδοτικής επίθεσης με όλες της τις μορφές: Απολύσεις, νέες μειωμένες επιχειρησιακές συμβάσεις, κόψιμο επιδομάτων με πρώτο το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, αλλαγή ωραρίων, απόσπαση ατομικής «συναίνεσης» για μελλοντικές μειώσεις. Όλα υπό καθεστώς πρωτοφανούς τρομοκρατίας.

Ακόμα και τώρα, ακόμη και εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι διοικήσεις των σωματείων μας κάθε άλλο παρά έχουν σκοπό να οργανώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ΟΑΣΕ επί ένα 6μηνο συρόταν σε συνεχείς «υπεύθυνους διαλόγους» με την ΕΑΕΕ για τη κλαδική ΣΣΕ, κάνοντας τη μία υποχώρηση μετά την άλλη. Έφτασε να αποδεχθεί ακόμη και μειώσεις 12%. Δεν πήρε όλους αυτούς τους μήνες ΟΥΤΕ ΜΙΑ αγωνιστική πρωτοβουλία. Τώρα, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και Ε.Ε. δίνουν στους εργοδότες ακόμη περισσότερα όπλα, παρακαλάει  για άλλη μία φορά την ΕΑΕΕ «να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Από την άλλη η διοίκηση του ΣΥΑΕ, του κλαδικού σωματείου, τις τελευταίες εβδομάδες παίρνει μια σειρά «πρωτοβουλίες»: Σε μια σειρά εταιρείες (Minetta, Generalli, Demco Insurance, DAS κ.ά.) έχει έρθει σε επαφή με την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Στην Allianz δε, διερευνά ακόμη και την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου, προκειμένου αυτό να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση. Όλες του οι συζητήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται «λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη δύσκολη κατάσταση των εταιρειών». Με άλλα λόγια προσπαθεί να υπογραφούν ανά εταιρεία μειωμένες (σε σχέση με τη παλιά κλαδική) επιχειρησιακές συμβάσεις, με το επιχείρημα πως αυτές θα προφυλάξουν τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών από τις ατομικές συμβάσεις.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής: Τα επιχειρησιακά σωματεία και οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να έχουν θετικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους, αν προκύπτουν από την ίδια τους τη δράση. Ο στόχος του ΣΥΑΕ όμως δεν είναι αυτός.

Η ηγεσία του ΣΥΑΕ δε θέλει να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών. Αντίθετα, εμφανίζεται από το πουθενά, έτοιμη να υπογράψει μειώσεις «για να αποφευχθούν τα χειρότερα». Οι συμβάσεις που προσπαθεί να υπογράψει ο ΣΥΑΕ, τα σωματεία που προσπαθεί να στήσει, δεν είναι προϊόν προσπάθειας των ίδιων των εργαζομένων και ρήξης με την εργοδοσία, αλλά προϊόν υποχώρησης και συμβιβασμού μαζί της, μακριά από τους εργαζόμενους, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για το μέλλον τέτοιων συμβάσεων και σωματείων.

Όμως ακόμη και «τα χειρότερα» δε πρόκειται να αποφευχθούν έτσι! Αν κάτι απέδειξαν οι πολύμηνες συζητήσεις για τη κλαδική ΣΣΕ, αυτό είναι ένα πράγμα: Οι υποχωρήσεις δεν εξασφαλίζουν καμία «διάσωση» εργασιακών δικαιωμάτων. Οι υποχωρήσεις ανοίγουν την όρεξη για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Το μόνο που θα πετύχουν είναι η ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση των εργαζομένων του κλάδου, αφού σε κάθε εταιρεία θα ισχύει διαφορετικό καθεστώς χωρίς να υπάρχει το ενοποιητικό στοιχείο της κλαδικής ΣΣΕ, ενώ θα επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και απαξίωση των σωματείων.

Όχι Συνάδελφοι. Δεν είναι αυτός ο δρόμος μας. Μπορούμε να βαδίσουμε σε άλλη κατεύθυνση!

Πρέπει όμως να σπάσουν οι αυταπάτες που κυριαρχούν σε πολλούς, πως μαζί με την «ανάκαμψη της οικονομίας», την «αύξηση των κερδών», όποτε αυτά έρθουν και για όσο κρατήσουν, θα επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα. Η ανάκαμψη των κερδών τους θα βασιστεί κυριολεκτικά πάνω σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους!

Επιπλέον, είναι ανάγκη εδώ και τώρα να απαλλαγούμε από τις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, που μήνες τώρα είναι ξεκάθαρο πως παίζουν το παιχνίδι των εργοδοτών. Όσο αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους, οι πιθανότητες να αποκρούσουμε την εργοδοτική επίθεση, να έχουμε κατακτήσεις, είναι μηδαμινές. Χρειάζεται ΤΩΡΑ να γραφτούμε όλοι στα σωματεία μας, πρώτα απ’ όλα στον ΣΥΑΕ. Είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ η επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες να μαζικοποιηθεί, να «ριζώσει» σε κάθε χώρο εργασίας. Χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα.
  • Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στη 48ωρη απεργία 6 και 7 Νοεμβρίου. Να βουλιάξουν οι πλατείες και οι δρόμοι από τον κόσμο. Να μην έχουν προηγούμενο οι συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ. Να νεκρώσει κάθε Ασφαλιστική Εταιρεία, κάθε ασφαλιστικό γραφείο. Συγκεντρώσεις στην Αθήνα: Τρίτη 6/11, 10:30π.μ. στην Ομόνοια. Τετάρτη 7/11, 5:00μ.μ. στην Ομόνοια.
  • Συμμετέχουμε μαζικά στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΥΑΕ με θέμα τη κλαδική ΣΣΕ που θα γίνει εντός του Νοεμβρίου.
  • Συμμετέχουμε στη πλατειά σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, τη Πέμπτη 8/11, 18:00, στα Γραφεία του Κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων (πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ
ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δε δημοσιεύονται. Μπορείτε όμως και από εδώ να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλό είναι βέβαια ν' αφήσετε και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας...